tirsdag 6. august 2019

Mave Binchy: Night of Rain and Stars (Irsk roman)

Nights of Rain and Stars by Maeve Binchy

Jeg fikk litt tid i en kiosk på flyplassen i Athen, mens de andre medreisende hentet ut leiebil, så jeg plukket med meg denne ferieboka. Valget falt på denne på grunn av at historien er lagt til Hellas, noe som passet meg godt akkurat da.

Fire fremmede møtes på en øy i Hellas. Der opplever de at turistbåten Olga tar fyr og brenne ned med mange mennesker ombord. Flere fra den lille landsbyen Aghia Anna mister livet. Stemningen er dyster og alle er nedstemt. Fiona fra Irland har forlatt karrieren som sykepleier for å bli med kjæresten på reise. Alle advarer henne, da ingen er begeistret for mannen. Thomas fra USA tenker mye på sønnen, som nå bor hos hans fraskilte kone og hennes nye mann. Tyske Elsa har stukket fra sin bra jobb i TV-selskapet, da hun oppdager at mannen hun elsker ikke forteller sannheten. Den siste av de utenlandske turistene er den unge engelske David, en stillferdig gutt. Det er forventet at han skal  gå inn i familiens business, noe han ikke takler. Alle fire er i en valgsituasjon i forhold til framtida. De sterke inntrykken blant befolkningen i Aghia Anna under begravelsen påvirker dem og gir nye innspill i disse tankene. 

En av de personene som blir viktig for dem er Vionna, en moden kvinne som opprinnelig er irsk, men har bodd i Aghia Anna i mange år. Hun er fullstendig akseptert og inngrodd blant grekerne, til trass for en dårlig start. Hun blir en hjelper for de andre, trass i, men kanskje på grunn av, sine egne demoner.

En frisk feriebok med mange refleksjoner til ettertanke. Absolutt passende lesning mellom lange vandringer på antikke tomter på de varme greske høydedragene på Peloppones.

Forfatteren er fra Dublin, og jeg kjenner ikke til henne fra før. Flere av bøkene hennes er filmatisert og hun har fått bokpriser.

Orion forlag
2004
Engelsk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar