tirsdag 24. september 2019

Kapittelfestivalen 2019 - oppsummering




 Dette blir en liten oppsummering fra en forrykende bra festival i Savanger.  Festivalprogrammet var spekket med interessante programposter, time for time en hel uke. Jeg kom dit torsdag, og fikk med meg litt til og med lørdag.
Temaet for festivalen var KROPP, og derfor var det et eget kroppsdelspanel, fysiske uttrykksformer som dans og performance, musikk og program spesielt for barn og unge. Med andre ord et innholdsrikt program
Her er programpostene jeg fikk med meg:

Helvete.
Erlend Loe samtaltet med Eirik Bøe fra Pelikanen forlag om den siste boka si som har tittelen Helvete. Dette er en slags skilsmisseroman, med mye spenstig humor. Jeg lo så tårene trillet da jeg las den. En åpenhjertig og opplagt Loe fotalte om hvorfor han stort sett skriver om noe ekstreme og abnorme tema, et fint innslag.


Prezewalskis hest
Maja Lunde har skrevet denne tredje boka i en kvartett bøker som omhandler klima. De to første er Bienes historie og Blå. Hun ble intevjuet av Brita Strand Rangnes. En bok som sikkert blir like interessant som de andre, og ikke minst skremmende i forhold til klimaproblematikken. Gleder meg til å lese.


Kropp og overgrep
Hvordan leve videre etter overgrep. Susanne Kaluza i samtale med Maria Kjos Fonn og Kathrine Nedrejord. Interessant og alvorlig tema. Har lest bøkene, som er viktige i dagens Me-too og kjønnsrolledebatt.


Når tiden renner ut
Her samtalte Tore Renberg, som har skrevet romanen Ingen tid å miste, Johan B.Mjønes, med romanen Heim og Guro Hoftun, som kommer med sin roman Eldreliv i oktober. Livets siste fase er tema i bøkene, en frisk og god samtale mellom de tre, der eksempler fra egen erfaring satte spor lenge etter at programmet var over.




Vestens politikk i krise?
Et skikkelig interessant tema med tre forfattare som har skrevt bøker om dagens politikk, danske Carsten Jensen, Halvor Tretvoll og Håvard Syversten. Dette ble opptakten til mange diskusjoner i etterkant. Flott programpost.


Verda er ein skandale
Peter Strassegger snakket med Agnes Ravatn om livet på landet, og om de siste bøkene hennes. Blant anna om den siste, Dei sju dørene, som er en krim. Noe uvente fra henne, tenkte jeg, men etter å ha begynt å lese er det ikke tvil om at denne går rett inn i rekken av favoritter fra denne herlige forfatteren.



Fornuft og følelser
I denne programposten ble Helle Helle og Trude Marstein intervjuet av Mari Nymoen. Begge har skrevet bøker om medmenneskelige relasjoner og drakampen mellom følelser. En noe lite inspirert Nymoen klarte ikke å ødelegge for to flotte forfattare.



Kiellandforedraget
I år ble dette holdt av Johan Harstad, som snakket om hvorfor litteratur er viktig. En opplagt og humoristisk foredragsholder fikk publikum med, en forøvrig fullstappet møtesal. Svar på spørsmålet ble ikke gitt, men mange innspill av stor interesse kom fram.



Det moderne begjæret
Dette ble det siste jeg fikk med meg, der Trude Marstein og Nina Lykke i samtale med Åsmund Ådnøy snakket om sine kritikkerroste romaner om lengsel, utroskap og frykt for stillstand.



Bokbloggertreff 
Fikk også med meg dette. Vi var ikke så mange i år, men diskusjonen om hva/hvordan vi skal forholde oss til framtida i forhold til alle ulike mediemuligheter som finnes var nødvendig nå. Ikke så mange leser blogg lenger (er vi en utdøende rase?),særlig får vi ikke med de yngre lenger. Snap, instagram o.l. er nok mer i vinden i dag. Vil et nytt, samlende navn endre på dette? Og hva med Bokbloggerprisen? Hvor møtes vi neste år? Marianne vil legge ut mer om dette på Bokbloggersidene. Trivelige tilfeldige møter med flere av dere!



Rogaland Teater og kunstutstilling med Håkon Bleken
Jeg fikk med meg et par store opplevelser i tillegg til bok denne gangen. En gripende forestilling på teateret, Åpenbaringen, og kunstutstillingen til Bleken var fantastisk å få med seg.





10 kommentarer:

  1. Takk for en fantastisk flott presentasjon. "Der skulle je ha vørri"
    Synd at det dabber av med bokbloggere, insta og snap blir ikke det samme.
    Hvem vant bokbloggerprisen?

    SvarSlett
  2. Veldig kjekt å se bilde av Helle Helle og Marstein, det har jeg letet etter hele helgen, så tusen takk! :-) Synd at intervjueren ikke var særlig inspirert for oppgaven!

    Når det gjelder tradisjonelle bokbloggere så kan det på èn måte se ut til at man er en utdøende rase, dette tok vel både Elida og meg opp på bloggene våre i fjor, samtidig har jeg det inntrykket at mange bokblogger er godt besøkt fremdeles så "bokblogger-døden" er nok ikke rett rundt hjørnet men det blir vel få om ingen yngre folk som vil snakke om /formidle litteratur som velger bloggplattformen om de starter opp i dag.

    Jeg personlig syntes det er synd men samtidig forstår jeg ungdommens og andres valg, tildels "bør" man kanskje følge med i tiden men jeg merket fort at instagram ikke var noe for meg angående å skrive omtale,men ser jo at det kan være det riktige for andre.

    SvarSlett
  3. Artig å se.
    Jeg er skeptisk til å kalle bokbloggere en utdøende rase. Vi er faktisk en del som fortsatt blogger, og jeg har fortsatt mange lesere på bloggen.
    Vi trenger også det formatet , vi er også en del godt voksne som fortsatt liker å lese lengre ting enn noen setninger på insta. (insta er fint til sitt bruk, jeg bruker det ofte, men det er ikke det samme som en blogg)
    Snap - i en bokbloggersammenheng- er eksluderende for de som ikke bruker det, men sikkert fint for de som bruker de.
    Det er ikke enten de unge eller de voksne og eldre.
    Vi trenger forskjellige arenaer, og hurra for mangfoldet.:)
    Jeg er spent på oppsummeringen av diskusjonen, men aner meg at det vil dreie seg om mye likt den diskusjonen som var på fb tidligere i år.
    Jeg vil fortsette å blogge som før uansett.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Har sett at en del blogger har en god del lesere fremdeles så helt utdøende er ikke denne formen for formidling, samtidig tror jeg ikke at vi vil se at mange unge folk velger bloggplattform fremfor de mer "lettvinte" insta og snap.

      Personlig liker jeg best å lese på blogg og liker innlegg med en god del mer tekst enn det som er plass til på insta, men det har selvfølgelig også med måten jeg bruker appen på.

      Enig med deg i det du skriver over her,også dette med Snap- det er synd innlegg der ikke når ut til flere og derfor hadde det vært fint om de kunne lagt ut noe på insta av det som blir lagt ut på snap, men jeg forstod at dette ikke var ønskelig.

      Slett
    2. Ja, men om de unge velger noe annet, så får de nå bare gjøre det. Men det betyr jo ikke at bokbloggere er utdøende, bare at det kommer mindre tilvekst.. Tror vi trenger det bloggformatet kan gi, siden mange fortsatt ønsker å lese noe lengre.

      Vi er enige, og vi skal nok holde på en stund til:)

      Slett
  4. Jeg er også innstilt på å blogge fortsatt. Instagram er greit innimellom, men jeg blir aldri snapper. Syns det tar utrolig mye tid å følge snaplioteket sine innlegg. Tiden får vise hva som skjer. Bokbloggerprisen ble ikke utdelt på Kapittel! Vet ikke hva som skjer videre der!

    SvarSlett
  5. Takk Åslaug, veldig kjekt å lese om hvordan denne helgen ble. Har flere av forfatterne du nevnte på vent, bla. Ravatn og Lunde, gleder meg til å lese dem.
    Tenker også at bokblogging er litt ut, jeg har hatt lite besøk i det siste, og føler en naturlig nedtrapping (kanskje ikke på lesing og blogging, men alt det andre som hørte med, og som ga bloggingen en ekstra dimensjon)

    SvarSlett
  6. Jeg merker på bloggen min hvordan skoleåret og pensum siger framover.For det er iallefall mange som søker etter kjappe løsninger på klassikerne. Eks nå på starten av skoleåret er det Camilla Collett som er på pensumlista. Seinere er det Undset og Skram osv.Så unge lesere finnes, men det er ikke det som er det viktigste. Jeg er enig med Tine at det som hørte med rundt bloggingen var viktig.
    Ha en fin kveld!
    Jeg har egentlig ikke merket noen nedgang av besøkende.

    SvarSlett
  7. Hei og takk for sist.
    Artig å se bilder (klare bilder med skikkelig kamera -) og hvordan vi har prioritert ulikt mend likevel fått med oss mye felles. Fikke ikke med meg Renberg og Carsten, men er såå enig med deg i at bokbaderen tok mye plass på Marstein/Helle, hun svarte omtrent på sine egne spm og holdt på å irritere vettet av meg. Nina Lykke var et høydepunkt, og muligens den jeg gleder meg mest til å lese.

    Angående oss utdøende bokbloggere. Det er nok mest det rundt vi snakker om når vi predikerer nedgang. Lite folk på treff, mange som har skiftet plattform, lagt opp osv. Det idelle hadde jo vært og igjen få alle under samme paraply, uavhengig av plattform, sånn at det ikke gjorde noe HVOR du skrev/snakket men at du likeve var en del av noe større. Kanskje en utopi? Kanskje er vi bare for sent ute..

    SvarSlett
  8. Veldig kjekt å møte deg og god oppsummering. Det var mykje spennande i år. Eg var på andre møter/foredrag enn deg (unntatt Kiellandforedraget) så det var ekstra kjekt å høyre ka du fekk med deg. Eg skal på Åpenbaringen på teateret på Laurdag. Gl meg!

    SvarSlett