lørdag 26. oktober 2019

Kathrine Nedrejord: Det Sara skjulte (Ungdomsroman)

Det Sara skjuler

"Etter en fest blir alt annerledes. Lajla merker det med en gang. Sara er tom i blikket, redd for mørket, redd sin egen skygge. Og selv om Lajla lover å ikke blande seg, klarer hun ikke la være. Hun må finne den som har gjort det, han skal ikke slippe unna."

En romanfor ungdom, og andre, fra Karasjok, der Lajla bor sammen med familien sin. Hun går på videregående skole og spller fotball på fritida. Bestevenninnen er Sara, de deler alt.  Da Sara sent en kveld plutselig dukker opp og spør om hun får overnatte, blir tilværelsen helt forandret. For Sara er blitt voldtatt, men hun nekter å fortelle av hvem. Gjerningsmannen har truet henne, og hun er livredd. 


Lajla klarer ikke å slippe tankene på hvem han er, og etter hvert snoker hun i det lille miljøet i bygda. Hun er blitt tatt ut til en landssamling i fotball som skal foregå  sør i Norge, men hun er så opphengt i Saras sak, at hun klarer ikke å glede seg over dette. Sara blir borte fra skolen, går ned i karakterer og mister gløden for fagene hun har hatt toppkarakterer i.  Lajla orker ikke å se venninnen slik, og hun fortsetter undersøkelsene i miljøet. Hun konfronterer flere gutter og menn, men det viser seg til slutt at den hun minst kunne tenkt seg, er voldtektsmannen. 

Kathrine Nedrejord har skrevet flere bøker for ungdom og voksne. Jeg har lest alle, da jeg syns hun skriver så direkte og godt om alvorlige saker. Hun klarer å sette ord på sterke følelser som sinne, fortvilelse og tilkortkomming som mange ungdommer kan oppleve. 

Aschehoug
2019
160 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

3 kommentarer:

 1. Fin omtale som får frem det vesentligste - nå lærte jeg noe om en for meg ny forfatter.

  SvarSlett
 2. Jeg tenkte jeg skulle lese Forvandlinga etter å ha hørt Nedrejord på Kapittel. Men samtidig kjenner jeg det er tøft å gå inn i den problematikker. Jeg begynte på Kinderwhore av Fonn, men måtte slutte. Det ble rett og slett for tøft. Nå skriver jeg ned denne boken. Kanskje det er en bok jeg kan klare å lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tenker det går bra, Astrid Terese! Her har overgrepet skjedd, og det er tida etterpå som vektlegges. Tøft nok, men likevel.....

   Slett