torsdag 3. oktober 2019

Margaret Atwood: Gileads døtre (Dystopisk roman)

Gileads døtre

Etter å ha lest The Handmaids tale, og sett alle TV-episodene som er kommet ut, måtte jeg lese denne. Det er gått 15 år, og alle maktstrukturer i Gilead er fastlåste. Men samfunnet står ikke like sterkt, da ytre påvirkning fra statene rundt trenger seg på.

Tre kvinner gir sin beretning om hva som skjer i Gileads dystopiske verden. Det er den mektige, dominerende og ondskapsfulle tante Lydia, som har styrt tjenerinnene med hard hånd, og to yngre jenter med ulik bakgrunn. Det er Agnes, datter av Fører Kyle, som har vokst opp i en familie der hun skal forberede seg til et liv i Gilead, styrt av gammeltestamentet og deres kvinnesyn. Den tredje fortelleren er Daisy, som har vokst opp under normale forhold i Canada, med fosterforeldre. Men det er mange hemmeligheter rundt henne, folk kommer og går. I Canada opererer misjonærer fra Gilead, perlepikene. De er hvitkledde og alltid smilende.

En ny skrekkhistorie fra Gilead, men også med innblikk i tida før de fikk regjere.  Og trass i statens maktdemonstrasjoner og overgrep mot befolkningen, kan vi ane et lite håp for framtida. Det er stor utvandring fra Gilead, særlig har mange tjenerinner klart å rømme. Men også Martaer og hustruer har reist fra landet.

Margaret Atwood har gitt oss noe å tenke over, i en verden der mye går drastisk tilbake når det gjelder holdninger til frihet og demokrati.

Aschehoug
2019
472 sider
Oversatt av Inger Gjelsvik
Bokmål
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar