mandag 28. oktober 2019

Torkil Damhaug: Se en annen vei (Psykologisk krim)

Se en annen vei


En tøff krim fra Ungarns vakre hovedstad, Budapest. Vakker på overflata, men med en mørk og brutal underverden rådende i bakgrunnen. To hjemløse gutter stjeler for å overleve, og nå har de gjort et varp som får følger. Marlene Glenne, en norsk medisinstudent i byen, blir helt tilfeldig trukket inn i en skremmende jakt på guttene. 

Marlene er ingen vanlig jente, hun sliter med mørke traumer etter en hendelse da hun var tretten år. Et smykke ble overrakt, og hun opplevde en kantring i robåt som har preget henne i alle år i etterkant. Det blir derfor en fortelling som veksler mellom de to brødrenes røffe hverdag og Marlenes opplevelser, sterkt preget av hennes fortid.  Og i tillegg møter vi en medstudent av Marlene og søsteren hans, en pater og en nonne, og en politiker med ulike motiv samt en gjeng MC-bøller. Vi kjenner igjen høyreradikale meninger som blomstrer opp mer og mer i Ungarn, der fremmedfrykt og antisemittisme preger nyhetene.  Og på gata er ran, rus og vold blitt dagligdags. 

Damhaug klarer å få fram et godt bilde på hvordan samfunnet i slike styresett svikter sine svake borgere, og lar kriminalitet og brutalitet bli ledende. En spenningsroman med mange intriger og uventede innspill, psykologisk skremmende og med mange og troverdige karakterer. Hva mer kan vi ønske? 

Cappelen Damm
2019
366 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. Ja, sånn som dette skal det gjøres :) Veldig kjekt at du likte den du også.

    SvarSlett