mandag 9. desember 2019

Vegard Tenold Aase: Alt det du elsker, skal brenne: På innsiden av den hvite nasjonalismens gjenfødelse i USA. (Sakprosa)

Alt du elsker, skal brenne

Forfatteren er norsk journalist, og har skrevet en bok om utbredelsen av ekstrem nasjonalisme  i USA. Han  valgte i seks år å infiltrere tre av de mest ideologiske nynazistmiljøene, som har røtter tibake i den tida slaveri, segresjon av svarte og diskriminering av minoriteter hersket. Den tida er ikke over. Vi finner disse holdningene i mange land, det tæres på demokratiet i Europa, EU rakner, og i vårt eget land kjenner vi mange rabiate angrep mot nye landsmenn. 

Tenold Aase har forsøkt å kaste lys over oppblomstringen av høyreradikale grupper, som etter hvert er blitt flere og sterkere. En bok om hvordan dagens høyreekstremister er produkter av gårsdagens ekstremister, og en bok om utviklingen av et avskyelig verdenssyn. Han kaller dette den hvite nasjonalistbevegelsen.


Det er sterkt å lese om aktiviteten i KKK, (Ku KLux Klan ), som fremdeles er oppegående i deler av USA. Og mange lignende grupper dukker opp. Det er vanskeleg å skjønne opprør mot jøder, i dagens samfunn.  Likeså forherligelse av den hvite kulturen, der det ikke er plass for folk fra Asia, latin-Amerika, Afrika , og heller ikke homofile, lesbiske

"Ekstremismen vokser fram der mennesker føler at de ikke lenger har en stemme. Dette er sant overalt, og det er en lekse som oppotunistiske politikere lærte raskt og ansvarlige politikere ennå strever med å ta konsekvensene av."
 En skremmende realistisk bok, der forfatteren oppfordrer oss alle til yte motstand. For de grupperingene som vokser i dag klarer å pakke inn sin rasistiske teorier i psevdovitenskapelige forkledninger, som er lettere å godta enn ren rasisme. 

Vi ser framveksten av rasisme i vårt eget land, der en føler seg truet av verden utenfra, og at andre kulturer ødelegger vår. Fremmedfrykt, som redselen for Islamisering er kjent. Avisinnlegg i disse dager om at jula er truet leser vi daglig.  Tenold Aase sier til slutt: "Protester. Organiser dere. For fascismen vinner bare når vi gir opp."


En svært aktuell bok som jeg skulle ønske mange ville lese. 




Cappelen Damm
2019
335 sider
Oversatt av Morten Hansen
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar