onsdag 25. mars 2020

Anders De la Motte: Våroffer (Krim)


Thea Lind og mannen David Nordin flytter til et gammelt slott i hjemtraktene til David. David er en kjent kokk, og ønsker å komme igang med restaurant i de gamle bygningene. Thea er lege, og skal ta over praksis etter en eldre lege som fremdele bor der. Hun er nettopp kommet hjem etter en periode i Syria, der hun opplevde å miste kjære kolleger. To barndomskamerater støtter Davids prosjekt økonomisk. 

Thea oppdager at det fremdeles feires Valborgsmesse etter ganle tradisjoner i bygda. der "Bladmannen" er en viktig del av feiringa. Hun blir fortalt at  for tretti år siden ble en ung jente på 16 år, Elita, myrdet i skogen like ved slottet, og stebroren, Leo, tilsto å ha drept henne.  Like etterpå forsvinner resten av familien til Elida. Da Thea begynner å forhøre seg om det som skjedde, finner hun kvistfigurer der hun ferdes flere ganger. Det virker som om noen vil skremme henne. Og da hun finner en boks med en kvistfigur, som Bladmannen egentlig er, sammen med et foto av en ung jente omringet av fire barn ikledd dyremasker, blir hun uroet. Et av barna er David, som blir sint og avvisenede når konfronterer han med hendelsen. Hun klarer ikke å slippe tanken på det uoppklarte mysteriet rundt drapet på Elita, da hun kjenner igjen mye av seg sjøl og sin egen vanskelige fortid. Men er det så lurt å rippe opp i noe som bygdefolket har prøvd å glemme i så mange år? 

Dette er en skikkelig thriller full av vedvarende spenning. Historien veksler mellom Valborgsmesseaften 1986 og nåtid, i 2019. Hvert kapittel starter med tankene til noen av hvedpersonene. Det kan være Elita: "Far er livsfarlig, det vet alle. Særlig når han har drukket. Jeg har sett ham slå både Eva Britt og Lola. Leo også." Eller det er Thea, som ofte henvender seg i tankene til sin beste venn som ble hardt såret i Syria: "Historien bak fotoet er virkelig fæl, og berører meg dypt, på en måte jeg ennå ikke tør forklare deg. Det er så mye du kke vet om meg, Margaux."
Disse små innspillene er viktige for handlingen. Genuint plassert for å holde historien sammen. En krim uten politietterforskning, noe som gjør den spesiell og tankevekkende. 

Aschehoug
2020
516 sider
Oversatt av Bodl Engen
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. For en fantastisk eBokBib du har, er reint misunnelig kjenner jeg. Denne er jo helt ny, selv satser jeg på lydbokversjonen, for denne vil jeg ikke vente på :)

    SvarSlett