tirsdag 24. mars 2020

Ellen Sofie Lauritzen: Dødsårsak: Kvinne (Sakprosa) Signatur. Nye norske stemmer

Dødsårsak: kvinne

I fjor gikk Cappelen Damm ut og etterlyste de skarpeste og mest originale unge forfatterne, med ambisjonen om å samle dem alle i én antologi. Sammen med redaktør Knut Olav Åmås, ville vi finne forfattere som skrev presist og kunnskapsrikt, som ikke var redde for å gripe an upopulære eller vanskelige problemstillinger. Svarene lot ikke vente på seg. De beste bidragene blir å finne i Signatur

Forfatteren har bodd i Cape Towni tre år, og bruker sine erfarfinger fra sitt opphold i denne boka. Den første historien handler om Anene Booyesen, en farget, fattig kvinne på 17 år som ble gjengvoldtatt og drept. Hun er en av mange. En eldre kvnne sier: "Dette må ta slutt. Datteren min ble voldtatt, barnebarnet mitt ble voldtatt da hun var fire måneder gammel. Svigerdatteren min også.:Hvordan takler man det? Det er ingen som vl høre."  I Sør Afrika er  det større sjanse for å bli voldtatt enn at du lærer å lese. Tre gjerningsmenn blr funnet, deriblant ekskjæretsen til Anene. Men de blir frigitt på grunn av manglende bevis.  

Den neste historien er fra en kvelende varm dag i Johannesburg. Her bor Reeva Steenkamp, en høy, blond modell, sammen med kjæresten sin, paralympics-stjernen Oscar Pistorius. Hun blir funnet drept på badet, skutt gjennom døra. Kjæresten blir siktet for drapet. Senere blir han frikjent.

Sør Afrika er et farlig sted. Neste historie handler om Eudy Simelane, en 31 år gammel fremadstormende afrikansk kvinne, nettopp ferdig utdannet jurist, fotballspiller og dommer. Og hun står fram som lesbisk. I Sør Afrika er homofile ekteskap godtatt, men i praksis.blir homofili sett på som "uafrikansk", og voldtekt mot homofile er ikke uvanlig. En dag blir Eudy funnet drept. Gjengvoldtatt og knivstukket. Fire menn blir dømt for hatkriminalitet, for første gang i sørafrikak rett.

Arbeidsløshet fører til stort rusforbruk blant menn. På landsbygda er dette utbredt. Voldsstatistikken øker. En giftig maskulinitet i landet fører til at kvinner blir ofre, uansett status, om de er turister eller fastboende. Tall fra Verdens helseorganisasjon viser at over 60 000 kvinner og barn i Sør Afrika opplever vold i hjemmet hver eneste måned. 

En skremmende rapport fra et land der regjering og politi ikke klarer å gjøre noe mot den grove volden som skjer. Folket protesterer, men lite skjer. Boka er en kritikk mot et handlingslammet styresett. En påminning om hvor kort en er kommet i forhold til likestilling og menneskerettigheter i deler av verden. Boka er skrevet for seks år siden, og det er å håpe at noe har skjedd på disse årene.

Cappelen Damm
2014
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar