torsdag 26. mars 2020

Hanna Stoltenberg: Nada (Tarjei Vesaas`debutantpris)

Nada

Denne romanen ble vinner av Tarjei Vesaas' debutantpris i 2019, og jeg ble selvfølgelig nysgjerrig på den. Heldigvis har vi eBokBib, som er til stor glede nå når biblotekene er stengt på grunn av coronaepidemien. Og der fant jeg boka.

Nada handler om en mor og en datter.  Karin arbeider i gullsmedforretning, er først i femtiåra, er singel. Hun har datteren Helene, som nå er gift og har to barn. Karin har alltid flyktet unna forpliktelser og bånd, hun lever slik hun ønsker det, har lite kontakt med datteren, og omgås menn som hun treffer på nettet, lettvinte forhold som ikke krever noe av henne. 

Nå ta Helene kontakt, og lurer på om de skal ta en "mor - datter-tur" til London. Hun har oppdaget at mannen har vært utro, og trenger avkobling fra hverdagen. Dette er en ukjent rolle for Karin, som aldri har vært flink med følelser for andre. Helene legger opp til shoppingrunde og møte med tidligere venner fra en studietid i byen, og Karin blir motvillig med. Du bestemmer, sier hun. Kanskje et bevisst svar, da hun da slipper å stå i gjengjeld til datteren, noe som viser hvordan Karin alltid flykter unna krav fra andre. Helene har også lagt inn et foredrag av en yogainstruktør, som viser seg å være kvinnen som Helenes mann har vært utro med. Karin aner at det ligger mer bak invitasjonen til London enn en jentetur.
Londonoppholdet blir ikke noen lykketur, det ligger for mye uoppklart mellom mor og datter. Karins fravær under oppveksten kommer tydelig fram, og gjennom tilbakeblikk fra hennes eget liv, ser vi hvordan hennes egosisme og trang etter sjølstendighet har ført dem bort fra hverandre.
Helenes møtet med tidligere venner, og en kjæreste, får Karin til å tenke tilbake på hvordan hun oppførte seg da Helene var liten, og hun fremdeles var gift med hennes far. Og da skilsmissen kom, søkte Helene etter hvert bort fra moren, til faren.
Begge har likevel fått et lite innsyn i den andre, og oppdager at det er likheter mellom dem, trass i alt. Dette kan kanskje føre til større åpenhet mellom dem etter turen. 

Nada er en roman om to generasjoner, og ulikhetene mellom dem. Tilhørighet og sjølstendighet er hovedtema. Her veies egosime og sjølbedrag mot åpenhet og nærhet. En lettlest roman, med uløselige spørsmål. Derfor gir den ettertanke.

Gyldendal
174 sider
Lest som eBokBib

6 kommentarer:

 1. Bøker til ettertanke frister alltid, så denne må jeg få med meg. Fikk ikke bestilt den på biblioteket siden de har boken på hyllen, og som du sikkert har skjønt eBokBib her i byen funker ikke til min store frustrasjon. Ja, ja.. forlagene blir no glad, siden jeg trøster meg med å bruke leseeksemplarer igjen :(

  SvarSlett
 2. Det er fantastisk at vi har eBokBib. Som et tips kan jeg fortelle at vi nå har to til bibliotekapper:BookBites og Allbok. Du loger på med Nasjonalt lånekort på samme måte som på eBokBib.
  Dette hørtes ut som en fin roman. Det er godt med bøker som skaper ettertanke. Ofte føler jeg at jeg leser bøker som er slutt når de er slutt. En går ikke å tenker på dem. Så en slik bok kan jeg tenke meg å lese.

  Stay safe and stay well <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Astrid Terese: Jeg har spurt biblioteket i Stavanger om både Bookbites og Allbok,ingen av dem er i bruk der sier de? De brukte kun eBokBib så jeg har fått utvidet ebokbiben min slik at jeg kan låne både fra bergen og (tidligere)Rogaland. Til min store glede var det et mye bedre tilbud på Ebokbib hos dere så ikke rart at dere skryter, her i Bergen er det helt elendig. Fikk lastet ned en drøss med bøker i natt :-)

   Slett
  2. Jeg tror ikke BookBites og Allbok er kommet til alle bibliotek.Så jeg er glad for eBokBib. Håper du har en bra tid, trass alt....

   Slett
  3. Det går bra, det er bare litt kjedelig :-) Jeg leser endel og får tid til å rydde litt på bloggen. Netflix er også en fin ting :-)

   Slett
 3. Nei, det stemmer. På BookBites har jeg Asker, Sandefjord og Sola. Jeg har vært flink og registrert kortet mitt der jeg har vært. Jeg spurte på mitt lokale bibliotek (før stengingen) hva de kom til å velge men det hadde de ikke bestemt. Det er Biblioteksentralen som bestemmer sa de. Jeg synes det var veldig rart siden det tydelig er flere bibliotek som har valgt BookBites. Men vi finner det vel ut en dag :-)

  SvarSlett