fredag 27. mars 2020

Bergsveinn Birgisson: Reisen til livsvannet


Fra forlaget: Kritikerrost og spennende roman fra forfatteren av Nordisk råds-nominerte Svar på brev frå Helga. Året er 1784. Et heftig vulkanutbrudd har vedvart på Island et helt år. I København vurderer styresmaktene hva som skal gjøres med innbyggerne, om de arbeidsdyktige skal overføres til Danmark for å jobbe i fabrikker. En dansk representant, Magnús Árelíus, er kommet til Island for å vurdere nasjonens tilstand, før beslutning blir tatt. I opplysningstidens ånd skal han også måle opp Island med nytt måleutstyr. Men ekspedisjonen tar en uventet vending når han blir kjent med islendingene og innser at virkeligheten kanskje er mer komplisert enn hans måleutstyr antyder - særlig i nord, på Strandir, der det hellige livsvannet renner. 


Dette er en gripende historie om Island og folket der etter et vulkanutbrudd i 1738. Flere utbrudd har allrede ødelagt mye tidligere på 1700-tallet, men nå nå rammes folket hardt. Aske og pimpstein gjør lufta rød og svart, og sola blir borte. Distida starter. Så kommer saue-pesten, koppeutbrudd, matmangel på grunn av ødeleggelsene av dyrka mark og døde  husdyr. Folk dør.

"Det sørgelige var at mens allmenn trengsel på grunn av naturkatastrofene tok knekken på de fleste fattiglemmer, dagdrivere, avfeldige gamlinger, ringeaktede og skittenferdige, umåteholdende og syke, hestespisere, latsabber og landstrykere - så tok farsotter seg av øvrige mennesker i deres beste alder, de sterkste som hadde utstått de største i."
I Danmark diskuteres om hele øya skal evakueres. Landmåleren Markus Aurelius Egede blir sendt til Island for å måle endringene på Island etter vulkanutbruddene. Han rir på hest, og møter beboerne på veien mot Cap Nord. Reisen blir en fortelling om hvordan den kjepphøye Københavnerstudenten møter en befolkning der overtro og "vankunne" råder.  Men etterhvert oppdager Markus at andre typer kunnskaper enn hans akademiske er viktigere i mange sammenhenger.

En tøff fortelling om hvordan overmakta, her via Danmarks myndighet, undertrykker og mistror folket på Island. Men samtidig er det en fortelling om styrken i en befolkning som nesten har gått til grunne. Birgisson skriver om elendigheten med en humoristisk undertone, så boka blir mer enn en historie fra en bekmørk tidsperode fra Island. Boka er nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2020.



Vigmostad Bjørke
2020
282 sider
Lese som eBokBib

2 kommentarer:

  1. Denne likte jeg veldig godt, kjekt å se at den har grepet deg også - god helg Åslaug!

    SvarSlett
  2. Denne har jeg funne frem som neste bok jeg skal lese. Det var fint å lese litt om en og bli litt forberedt på at det er en tøff historie.
    Jeg må bare lese ferdig månedens bok i Elidas lesesirkel. Den tar lenger tid enn jeg hadde planlagd :-)
    Ha en riktig fin helg!

    SvarSlett