mandag 16. mars 2020

Jørgen Brekke: Andre guder (Serie basert på De ti bud)

Andre guder - 
   Jørgen Brekke

Denne boka inngår i en serie bøker inspirert av De ti bud. Jørgen Brekke er først ut med sin versjon av det første bud: Du skal ikke ha andre guder enn meg.

Her møter vi Jonny og Linda, som har kjent hverandre siden de gikk på folkskolen. Jonny  har hatt rusproblemer, men er nå nykter. Linda har bodd i Nordland en tid. Der møtte hun den karismatiske pastor Isaksen, som holder vekkelsesmøter for fulle hus. Nå bor hun i Kristiansand, og der møter hun tilfeldig på Jonny. Her er det stor aktivitet i Guds Bud, og predikanten Peter Isaksen samler folket med lovnader om frelse ,mens meningheten taler i tunger. Linda deltar på møtene, og hun klarer å overtale Jonny til å bli med. Han blir dradd inn i det fegslende vekkelsesmiljøet, og opplever en ny type rus. Men så kommer mistankene om at det er mer mellom Linda og predikanten.  

Fem måneder senere blir Isaksen drept, og her starter boka. Vi møter Jonny, sittende i bilen i full panikkk, med en blodig PC i setet ved siden av seg. Og Linda på vei til krisesenteret, der hun forteller at predikanten er død. Fra nå får vi historien fortalt av LInda og Jonny, vekselvis. Fram og tilbake i tid. Dette gjør historien ekstra 
spennende, da vi opplever at samme hendelse blir sett fra ulike perspektiv, og kan i noen tilfelle bli helt ulik. Som Jonny sier, når han sitter dømt for drapet på Isaksen: "Hvordan kunne jeg gjøre krav på sannheta når bevisene sa noe annet, når det fantes andre fortellinger som var like troverdige som min?"

Dette er en spenningsroman som handler om overgrep, makt, grådighet, sjalusi og hevn. Og om religion og manipulasjon. Brekke skriver, som vanlig, svært engasjerende, og jeg likte dette godt.  

bjornebokartemisia er noen av de som har lest boka


Vigmostad Bjørke
2020
145 sider
Lånt på biblioteket

3 kommentarer:

 1. Jeg skal absolutt lese denne. Jeg fikk den i posten her en dag og i disse karantenetider tenker jeg at jeg vil få god tid til å lese litt uleste bøker i bokhylla mi :-) Det er fint å lese at du liker den. Jeg var litt usikker på hvordan dette konseptet ville fungere.

  SvarSlett
 2. Dette var mitt aller første møte med Jørgen Brekke og jeg "likte" godt temaene boken tok opp og jeg ser at han skriver godt. Boken var tildels spennende men jeg syntes det ble noe litt lettbent over den og litt for foutsigbar til at den nådde helt opp her hos meg.

  SvarSlett
 3. Så gøy at vi har lest denne begge to nå, jeg likte den også veldig godt. Syntes selvfølgelig at boken var alt for kort, men det er vel noe med konseptet som satte grenser for sidetallet antar jeg.

  SvarSlett