fredag 5. juni 2020

Linda Gabrielsen: Entré (Roman)


Hva er et fullverdig liv? En mor. En sønn. En diagnose. Et sosialpolitisk eksperiment. Entré handler om hvordan en mors kjærlighetsevne blir utfordret når hun ser barnet gjennom de andres blikk; legens, den tilfeldige forbipasserendes, lovverkets. Og om hvordan man elsker et barn som omgivelsene forventer skal bli fjernet før det blir født.

En liten, lettlest bok, men du verden for et stort innhold. Et ektepar venter sitt første barn, alt er klart, babyklærne ligger der, forventningen er store. Så kommer fødselen, og den lille fødes. Legen sier at de må forberede seg på noe er feil. Det er noe med en kromosom for mye. Den lille vil ikke ta brystet, han bare sover. Hun registrerer alt rundt seg, de andre nyfødtbarna, foreldrene deres. Alt det normale. 
Legen sier at  ultralyd ble bestilt, men sykehuset sendte aldri en innkalling. En feil ble gjort. "Jeg gjør oppmerksom på at dette kunne vært.... Forhindret".

Barnet blir fem år. Moren henter han i barnehagen og går sammen med han til havet.
"Barnet minner henne om havet; alltid i bevegsle, alltid gjentakende, men likevel får hun ikke tak på det. Moren lengter etter at barnet skal komme fram, et noe inni det skal vise seg, noe som hun kjenner."

En gripende fortelling, om en mor som sliter med å elske barnet sitt, mye på grunn av forventningene fra miljøet rundt henne. Den dramatiske turen til havet veksler med tanker bakover til intensiven på fødeavdelingen og andre tilbakeblikk i tida etter at barnet ble født. 

Det handler om en mors "eksperiment", da hun aldri klarer å handtere barnet og diagnosen hans. Om hun blir borte, hva skjer da med barnet? Er det noen som tar vare på han da? 

Boka har mange løsrevne linjer før hvert kapittel. Disse forklarer litt av morens tanker og bekymringer, og gir et sterkt inntrykk hos leseren..
"Det kunne bare vært en liten                            forskyvning"
"Når vannet stiger, er det fotsatt ikke sant        at alle kan be om hjelp."
"Hva kjennetegner barnløshet                          foreldreskap?"

Lenge siden jeg las noe som rørte meg så inderlig. Vondt å lese.

Gyldendal
2020
186 sider
Lånt på biblioteket

3 kommentarer:

 1. Bestilt på biblioteket etter at jeg leste din vare og vennlige omtale. Ser fram til å bli berørt av det vonde, men få en god leseopplevelse

  SvarSlett
 2. Det høres ut som dette er sterk lesning, denne har jeg lyst å lese så jeg strekker meg ut etter padda for å se om den finnes der, ellers blir det biblioteket :)

  SvarSlett
  Svar
  1. eBokBib var på lag, og nå har jeg tilbrakt noen timer i solen med denne boken. Takk for supert lesetips Åslaug, dette var rått!

   Slett