tirsdag 11. august 2020

Lara Prescott: Alt vi holdt hemmelig (Roman)

 

"Boris Pasternaks "Dr. Zhivago"  ble gitt ut første gang i Milano i 1957, og regnes i dag for å være en av romankunstens store klassikere. Handlingen foregår delvis i en av de mest stormfulle periodene i Russlands historie, nemlig på begynnelsen av 1900-tallet med revolusjon og verdenskrig. I sentrum av historien er det en intens kjærlighetshistorie, men de kommunistiske makthaverne nektet å utgi Pasternaks monumentale roman som utspiller seg i perioden mellom 1905-revolusjonen og andre verdenskrig, og som bl.a. vektlegger individuell frihet."

Denne romanen er basert på virkelig historie om Pasternaks arbeid med romanen Dr.Zhivago over en periode på tyve år. Hans elskerinne, poeten Olga Ivinskaya, er hans beste medarbeider i prosessen. Men Pasternak motarbeides av staten, og Olga blir tatt til fange av Gulag og sendt til tvangsarbeid. Etter flere år kommer hun tilbake, og de fortsetter arbeidet med romanen. Sterke krefter ønsker å få den publisert, og vi leser om hvordan manuskriptet blir smuglet ut av Sovjetunionen for å bli trykket av et italiensk forlag Giangiacomo Feltrinelli.

Bak smuglingen står USA, der to maskinskrivere ved CIA, blir sentrale. Den unge Irina, med russisk mor, og Sally, en sofistikert og vakker kvinne med lang erfaring som spion, klarer å overlevere boken til det italienske forlaget. Dette blir gjort ved  den store verdensutstillingen i Brussel i 1958. Historien om de to kvinnene står sentralt i romanen, og vi leser om en begynnende feminisme, om forbudt  kjærlighet, intriger og storpolitikk.

Nå blir Dr.Zhivago smuglet tilbake til Sovjet, og Pasternak blir så tildelt Nobels fredspris. Han føler seg beæret og takker ja, men må senere si fra seg prisen, da myndighetene 

"Alt vi holdt hemmelig" er en gripende historie om kampen for å redde et stort litterært verk, basert på den sanne historien om "Dr. Zhivago". Kjærlighetsforholdet til Pasternak og Olga Ivinskaya og til de to spionene Irina og Sally er sentrale, og gir romanen en intensitet og autensitet som gjør den ekstra lesverdig. Handlingen blir på en måte en parallell til kjærlighetsdramaet i Dr Zhivago, der legen og poeten Zhivago kjemper for sin kjærlighet til elskerinnen Lara.

Jeg fikk lyst til å se filmen Dr.Zhivago igjen. Husker den godt fra ungdomstida, med Omar Sharif og Julie Christie i hovedrollene. 

Gyldendal
2020
370 sider
Oversatt av Einar Blomgren
Lånt på bblioteket

1 kommentar:

  1. Så spennende, har bare så vidt hørt om Dr. Zhivago, men har ingen knagger å henge navnet på. Denne vil jeg lese!

    SvarSlett