søndag 9. august 2020

Øistein Borge: Bastarden

I denne krimromanen er vi i hovedsak på Mallorca. Den norske jøden Aaron Bercow leter etter stjålne kunstverker som har tilhørt familien. Nazistene stjal store mender kunst, som ofte havnet på Gørings representasjonsbolig Carinhall. Nå mener han at han har funnet en skulptur, Medusaklokken, som han har vært på jakt etter i flere år. Denne befnner seg på Mallorca, og han reiser dit. Men så forsvinner han, og søsteren kontakter politiet. Kripostterforsker John Eriksen blir sendt til den spanske øya for å lete etter ham.

Helmut Gregor, en nazist som flyktet til Argentina, har fått en sønn med argentinske Maria, men er ikke skilt fra sin tyske kone. Jose er derfor "bastard". Når Helmut kjenner at fortiden innhenter ham, sender han kona og sønnen til Mallorca. Farens ondskap gjennomsyrer det nye livet til Jose, med god støtte fra Maria.

Så blir vi kjent med attenårige Elena og lillebroren Bogdan, som rømmer fra Romania etter at deres alkoholiserte mor dør, og de sitter totalt på bar bakke. De får hjelp til å komme seg til Mallorca, men skjønner først når de er kommet dit at de ikke har kommet til noen form for frihet.

Etter hvert må Bogart Bull trå til i etterforskningen på Mallorca, som viser seg å være mer innfløkt enn ant. Bull har sagt opp jobben i Kripos, men trår til, med støtte fra sin kjæreste Christine.

Det blir en spennede historie der mange grusomheter kommer for dagen, og der vi møter mennesker som gjør inntrykk, både sympatiske og skremmende kalde. De ulike historiene vi er blitt kjent med viser seg å henge sammen, og Bull får en tøff oppgave i den steikende Mallorcasola. 

En krim med mange ingredienser, velformulert og kvass.


bjornebok har lest og blogget

Cappelen Damm
2020
303 sider
Lånt på biblioteket


1 kommentar:

  1. Takk for godt lesetips! Nå har jeg tre uleste bøker på bookbites, så jeg prøvde meg med å legge denne under "huskeliste", håper den dukker opp igjen :)

    SvarSlett