torsdag 1. oktober 2020

Magnhild Haalke: Allis sønn (Roman)

 Dette ble en sterk og gripende opplevelse. Magnhild Haalke har skrevet en historie som virkelig opprørte meg, og rørte meg. Det er 85 år siden Haalke skrev boka, men den kunne vært skrevet i dag.  For vanskelige mor - barnforhold eksisterer til alle tider.

Elling vokser opp i et fattig fiskevær på Trøndelagskysten. Moren Alli bor på nåde hos svigerforeldrene, mens mannen Estil er på sjøen. Mange år om gangen. Elling er fem år når vi begynner å lese. Alle hakker på ham, farmoren hakker på både Alli og Elling.  Elling er ikke som de andre ungene, da han har stor fantasi og evne til å dikte og rime. Når han ikke blir forstått, kaster han stein. Moren er bekymret for ham, og føler at hun må passe på ham i alle sammenhenger. Da han begynner på skolen ror hun ham over til fastlandet hver dag. Hun klarer ikke å tenke seg hva som skjer hvis hun ikke har full oversikt over hva han finner på. 

Etter farens besøk hjemme, blir ikke forholdene bedre. De har ikke sett hverandre siden Elling var baby. Faren ønsker fred og ro når han er hjemme, og klarer ikke å gjøre noe med det dårlige forholdet i hjemmet. Ni måneder senere kommer ei lita jente, og Elling blir enda mer uregjerlig og vanskelig. Alli er redd for hva som bor i sønnen.

Det er en oppvekstroman som viser en kreativ gutt som aldri får vist hva han står for. Han blir ikke sett av noen. Alli  er kuet under de kummerlige forholdene de lever under, og selv om hun er glad i gutten sin, makter hun ikke å gjøre noe bra for sønnen. Hun blir en dårlig mor for Elling. 

Det er synd i Alli, det er synd i Elling. Hvem har egentlig skylda i at forholdet mellom de to aldri kan fungere. Det lille bygdesamfunnet støtter i allefall ikke opp om dem. De nærmeste, som burde være der, besteforeldrene, nører opp om konflikten i stedet for å støtte. Det er grusomt å lese om den indre kampen begge har, både Alli og Elling trenger støtte og kjærlighet. Og så kommer tragedien.

En bok som absolutt er verdt å bli trukket fram igjen!



Aschehoug
1935 - 2020
242 sider
Lånt på bibloteket


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar