mandag 28. desember 2020

Kathrine Nedrejord: Lappjævel (Ungdomsroman)


Historien er lagt til 50-tallet. De samiske barna måtte fornorskes, og ble sendt til internatskoler, ofte langt fra hjemmet. De fikk ikke snakke sitt eget morsmål,  og alt det de hadde kunnskaper om fra de første barneåra måtte glemmes. På internatskolen havnet de nederst på rangstigen.

Vi møter Samuel, på vei til internatskolen sammen med pappa. En stor klump i magen bygger seg opp på veien, og da han møter rektor og de andre ungene, blir den ikke mindre. Han skal bo på rom sammen med fem andre gutter, og den største, en kvensk gutt som heter Isko, viser seg å være en skikkelig bølle og plageånd. 

Samuel prøver å lære språket og å innrette seg i det nye miljøet, noe han syns er vanskelig. Bare gymtimene blir et positivt avbrekk, og lærer Pedersen ser at han har talent som sprinter, og blir dermed en støtte for ham. Men en dag er lærer Pedersen borte. 

Han savner foreldrene, gården og dyrene hjemme, og ønsker bare å rømme dit. Men noe skjer med ham etter hvert som han lærer norsk, og han vet til slutt ikke hvor han hører hjemme. Han klarer ikke å forholde seg til egen identitet.

Boka er faktisk aktuell fremdeles. Samene blir fortsatt hetset, om ikke med lovverket i hånd, og heldigvis i mindre grad. Derfor en ungdomsroman som alle barn og unge bør ha som pensum, med den faktiske historien i tillegg.



Aschehoug
2020
198 sider
Lånt på biblioteket


1 kommentar:

  1. Flott omtale Åslaug! Det er litt snakk om denne i bokbloggsfæren om dagen, så du skal ikke se bort i fra at den kommer på langlisten :) Kjekt å lese omtalen din, jeg ser om biblioteket står meg bi.

    SvarSlett