tirsdag 29. desember 2020

Britt Karin Larsen: Fuglene tar ikke telefonen (Fortellinger)



"Fuglene tar ikke telefonen
 er Britt Karin Larsens debut som novelleforfatter. Fortellerstemmene tilhører kvinner, unge, gamle, enslige og gifte, men tekstene handler vel så mye om menns stolthet og sårbarhet, som kan føre til både redning og ulykke."

Britt Karin Larsen har et stort forfatterskap bak seg, og som forholdsvis ny leser, har jeg funnet en forfatter som jeg gleder meg over å lese. Fortellingene i denne lille boka er svært allsidige og velskrevne. De fleste er lokalisert til forfatterens nærmiljø, et bygdesamfunn der tradisjonene står sterkt. Her leser vi om barndom, ensomhet, ønsker og håp, skuffelser og nedturer. Det er vanlige folk, både unge og eldre. 

16 fortellingen med tema fra hverdagen. Den egosentriske forfatteren, som ikke skriver sine egne bøker. Den vesle jenta som bodde på "Slottet", og aldri turde å gå utenom porten, der de andre barna var. Den unge jenta som vurderer abort, og hun som minnes barndomsvennen som vokste opp i et hjem med rus og vold, men hadde drømmer om utdannelse og et annet liv. Her møter vi den eldre damen som tar seg av katter, i stort omfang. Og en eldre mann som venter på bussen på vei til hytta, med stor oppakking og en krykke. Ensom og mystisk. Og ikke minst fortellingen om idioten, han som aldri nådde opp på skolen, og ble et mobboffer. Hva ble det av han?

 Her er mange skjebner, skrevet med stor innlevelse og på en enkel, men likevel fast måte. Dette likte jeg.


Cappelen Damm
2020
113 sider
Lånt på biblioteket


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar