fredag 11. desember 2020

Maria Kjos Fonn: Heroin chick (Roman)Elise kommer fra et musikalsk hjem på Uranienborg. Hun er en liten engel, vakker og skjør. Elsket og opphøyet av moren. Hun har en trygg og kjærlig oppvekst. Hun synger i koret, er solist ved skoleforestillingene.  Men hun krever noe mer av seg sjøl, vil prestere det beste. Når hun begynner å hoppe over måltider kjenner hun at hun har kontroll. Så blir det piller. Korlederen hjelper henne med disse, og utnytter hennes jag mot å bli best. 

Etter hvert tar de destruktive vanene over livet hennes. Det blir en kamp for å få tak i dop, hun stjeler fra familien og prostituerer seg. Og vekta går stadig nedover. Men innimellom har hun perioder der hun prøver å være uten rusmidlene. Men hun har ikke styrke nok til å kvitte seg med vanene, som gir henne et slags vektløs trygghet. 

Heroin chic er en roman om å prøve å finne fotfeste uten rus. Det er ingen enkel forklaring på hvorfor hun havnet i uføre, men både indre og ytre krav om å være den peneste, den beste, var kanskje for store for den vesle jenta. Det er så lett å lete etter årsaker, men noen ganger ligger ikke disse opp i dagen.

Forfatteren beskriver livet til Elise slik at vi føler fornedringen og til og med ekstasene. Det er et røft og rått liv, og leseren føler både empati og avsky. En skremmende historie, som viser hvor lett det er å havne "utpå", og hvor lett det er å skjule hvor ille det er overfor de nærmeste. Og hva gjør en mor når datteren blir heroinmisbruker? På hvilken måte kan hun hjelpe barnet sitt? 

Aschehoug
2020
206 sider
Lånt på biblioteket.


1 kommentar:

  1. Denne skal jeg sannelig notere på leselisten :) God helg Åslaug!

    SvarSlett