mandag 14. desember 2020

Øystein Bjørge: Mannen på snorloftet (Krim)


"Bokens nåtid er fra slutten av 1900-tallet, men den tar oss også tilbake til dramatiske begivenheter som faktisk skjedde 20 - 30 år tidligere: Det som ble betegnet som århundrets svindel da supertankeren Salem ble senket, sementskandalen i Nigeria og storstilt smugling av kakao og diamanter i Ghana og Liberia. Da forfatteren arbeidet i Vest-Afrika på 1970-tallet kunne han observere disse begivenhetene på nært hold. Her fortelles det om hvordan korrupte myndigheter ga skrupuløse operatører fritt spillerom. «Mannen på snorloftet» var en slik operatør og han etterlot seg en enorm formue."

Hovedpersonene i historien er næringslivsjournalisten Erik Hammer . Han er overbevist om at norske skipsredere har lav forretningsmoral, og at de er svært fleksible i forhold til internasjonale lover og forordninger, men har problemer med å bevise at det skjer. Dette fører til at han blir oppsagt i avisa hvis han ikke kan dokumenterepåstandene innen kort tid. 

I en liten by i Tyskland, Unterdorf, dør en eldre mann, von Langen. Ingen kjenner han, men han er blitt en del av bybildet. Herbert Wachter, en aldrende politimann, kommer til åstedet, og da han finner en gedigen formue i husets safe, vet han ikke hvordan han skal forholde seg. Han ringer sin nevø i Norge, Erik Hammer. De to setter i gang en jakt som fører dem inn i en verden av korrupsjon, hvitvasking av penger, skatteunndragelse, og ferden går til flere land i Europa.  Underveis møter de personer som er til hjelp, men også brutale bøller som er ute etter de store verdiene etter von Langen. Intrigene er mange og vidløftige, og de to mennene blir amatører i et storstilt spill. Snart vet en ikke hvem en kan stole på, for her er ingen redelige helter. 

En spennende roman som skal bygge på reelle hendelser fra 70 - 80-tallet. Likte at noen humoristiske innsmett i det brutale pengemiljøet lettet på trykket. Den innpåslitne og natre nabokjerringa fru Meinich ser også muligheter for å berike seg, og dukker stadig opp.
Synd at en del  klisjebruk og et noe overdrevet behov for å detaljforklare skjemmer språkbildet. 

Aventura forlag
2020
315 sider 
Mottatt fra forfatteren

1 kommentar:

  1. Godt med flotte omtaler når en tross alt, ikke rekker å lese alle bøker som kommer ut. Ser du sliter med de der kjempebildene på blogglisten, jeg har tatt vekk de bloggene som dette skjer med, siden jeg antok at problemet ikke ligger hos meg. Har du forsøkt å finne ut av det?

    SvarSlett