søndag 21. februar 2021

Lars Mytting: Hekneveven (Roman)


Dette er en bok som fortsetter etter  Søsterklokkene (2018), men kan fint leses uavhengig av den. Vi er kommet til begynnelsen av 1900-tallet, og presten Kai Schweigaard nages av historien der søsterklokkene  ble skilt fra hverandre, og to liv gikk tapt.  Den ene klokken forsvant i  Løsnesvatnet, den andre havnet i Dresden i Tyskland, dit den gamle stavkirka i Butangen ble flyttet. Astrid Hekne var Kais store kjærlighet, og da hun døde mistet han livsgnisten. Astrid etterlot seg en gutt, Jehans, mens tvillingbroren døde. Guttenes far var den tyske Gerhard Schønauer. Presten lovet Astrid å ta vare på gutten, og se til at han fikk en  god oppdragelse på Hekne. 

Men  Jehans Hekne ble ikke godtatt av Heknefolka, og vokser opp på en husmannsplass under gården. Han er nå voksen, og er blitt en stri og egenrådig ung mann, som presten ikke har klart å styre. 

Schweigaards store besettelse har vært å finne Hekneveven, en eldgammel billedvev som de to sammenvokste Heknetvillingene lagde på 1600-tallet, i håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger og føre klokkene sammen igjen.

Jehans er mest opptatt av jakt, og en dag klarer han å felle en stor reinsbukk, men han møter også en ung britisk sportsskytter, som skjøt på samme bukk. Dette møtet fører til endringer i livet til Jehans. 

Hekneveven er en fengende fortelling om Norge i ei tid der nyvinninger skjer og den industrielle utbygginga kommer til bygdene. Men det er stor forskjell i levestandard, og mange sliter på den gamle måten for å få endene til å møtes. 

Mye historie er flettet inn i handlingen, vi leser om skottetoget som vandret gjennom Gudbrandsdalen på 1600, der oberst Sinclair falt ved Kringen, vi møter godseier fra England med eiendommer i Ceylon.  Her møter vi mennesker som blir så autentiske og ekte at du føler med dem i tykt og tynt. En fascinerende fortelling om drømmer, kjærlighet, heftig lidenskap og død. Og gamle segner og myter. Velskrevet som de andre bøkene Mytting har skrevet. Kan bare anbefales. 


Gyldendal
2020
474 sider
Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Enig, denne var også veldig bra. Montro om det kommer en bok til, har hørt noe om det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Har en eller annen gang hørt at dette er en trilogi. Spennende hvis det er!

      Slett