onsdag 24. mars 2021

Aina Villanger: Onkel Arne og månen (Lyrisk fortelling)


 

Onkel Arne tok sitt eget liv i 1969. Han etterlot seg en dagbok, full av drømmer, skrevet i 1966. I "Onkel Arne og månen" tar forfatteren tak i dagboka og en hel del notater han etterlot seg, og drømmer sammen med ham, mens hun plusser på med litt fantasi. 

Boka består av dikt, opptegninger over vær og daglige handlinger, utdrag av pasientjournal og uttallelser fra en søster, brev til en venn i Amerika pluss utdrag fra aviser og radio. Her kommer onkel Arnes drømmer om måneferder og store reiser fram.

Det er blitt en fascinerende fortelling om onkelen, som slet med psykiske problemer fra ung alder.  I perioder flakket han rundt i Amerika, men vendte hjem. Han ble også lagt inn ved en psykiatrisk klinikk,

Utdrag fra Arnes petit i Agderposten
(dateret 23.januar 1969)

Det er bekmørk morgen og mine
vinduer mot nord-øst står som
to grenseløst tomme huller i verden

Pasientjournalen som en yngre søster kommenterer ved innleggelse viser at han alltid har vært stille, men aktiv. Han har vært flink på skolen, flink i idrett og skrev vakre dikte. I senere pasientjournaler kommer det fram at han drømte om en forskerstilling, der han kunne revolusjonere byggemetoder som passet vår tidsalder. Han var sv

Drøm 24.januar
Jeg sto høyt oppe i en jernmast og lurte på å kaste meg ned og ta livet av meg. Det var mange som pleide gjøre det men jeg torde ikke.

I diktet Psykose ser vi hvor hardt han sliter og redselen for å bli gal er sterk. Han har gjennomgående selvmordstanker. 

Drøm 3.mai
Om måneferd, kosmonauter og folk til vanns - var redd månen skulle bli skjøvet ut av sin bane dersom vi landet på den.

En sterk og følelsesladet epilog avslutter boka, der månen og onkelens død flettes sammen i en slags sameksistens. En svært spesiell og sterk tildragelse. Aina Villanger har gått inn i onkelens hode, og drømmer livet hans sammen med ham. En uvanlig måte å skrive memoarer på. 

Forlaget Oktober
2021
104 sider
Lånt på biblioteket


1 kommentar:

  1. Ser ut som en spesiell roman, som blir sterk siden den er bygget på en sann historie.

    SvarSlett