tirsdag 6. april 2021

Gunhild Haugnes: Driva (Serien Frøyas døtre) Roman

 



"En grusom pest. En hedensk mikstur. En kristen dronning
Året er 1349. Driva nyter de siste sommerdagene på setra, uvitende om at en fryktelig pest herjer i landet hennes.
Driva mister alt, også seg selv. Hun er ikke at den hun trodde hun var. Hun er Frøyas datter, og får en svært krevende livsoppgave av den norrøne gudinnen.
Samtidig skal hun tjene Nordens mektigste kvinne. Men først må hun forlate alt og møte ei stygg kone ved det magiske fjellet, Snøhetta.
En roman fra svartedaudens tidsalder – om hva en pest kan gjøre med samfunnet og dem som overlever."

Dette er tredje boka i romanserien Frøyas døtre, der bøkene kan leses uavhengig av hverandre. De to første er Kvinnen ved jordas kant og Jenta fra den grønne øya. Jeg har lest den første, og likte den. Dette er bøker som er en sammenblanding av historiske fakta. mytologi og fantasi. Som forfatteren sier, er historiebøkene fulle av menn. Men det finnes sterke kvinneskikkelser i blant anna Snorres Heimskringla. Det er med disse i tankene eventyrskikkelsen Frøyas døtre er blitt til romaner. 

Vi er i Valdres i 1349.  Den unge Driva er på sætra med buskapen, og savner besøk fra bygda.  Det viser seg at en pest har tatt livet av mange i familien hennes, og de fleste andre i bygda. På dødsleiet forteller  moren at hun ikke er sin fars datter, men er født til store oppgaver, utvalgt av Frøya. Hun skal lære urtenes kraft, og tjene de mektigste kvinner som hersker i nord. Hun må dra til Dovrefjell, ved Snøhettas fot, der hun skal starte på sin store oppgave. 

Nå følger vi Driva gjennom historien, der vi møter dronning Margrete Valdemarsdatter, gift med Håkon Magnusson. Etter at pesten har ført til nød i befolkningen i både Sverige og Norge, knaker det i sammenføyningene i de nordiske landa. Nå er det behov for en sterk leder. Det blir dronning Margrete som blir denne monarken. Mest på grunn av at det ikke fantes mektige menn som hadde overlevd pest og kriger. Hun ble den som samler Norden, og vi får Kalmarunionen med kroningen av hennes sønn Erik i 1397. Han giftet seg med engelske prinsesse Filippa, noe som også var en bra allianse.  

Driva har gjennom sin kjennskap til urter, og som urtekone hos dronningen, stor påvirkningskraft på helse og velferd i kongsgården. Det er spennende å lese historie når det er flettet inn mystiske hendelser og unaturlige krefter. En sammensurring av alt mulig, rene røverromanen. Midtgardsormen spiller blant anna en rolle i denne romanen. Og Drivas krefter som Frøyas datter fører oss også tilbake til livet i Uppsala i år 332. Her er mystikk, kjærlighet, hat, krig og familiebånd i skjønn forening. Og vakre Snøhetta står som en bauta bak det hele. 

En lettlest og spennende roman som viser en del av historien på den tida svartedauden angrep landet, og i ettertida. Med dagens pest i tankene, der livet endrer seg på mange måter, og vi blir henvist til mye alenetid, er det bra å kunne reise bakover i tid og fantasi gjennom litteraturen! Denne romanen er et godt eksempel på denne virkelighetsflukten vi har stort behov for i disse coronatider.


Vikinga media
2021
377 sider
Leseeksemplar fra forfatteren


1 kommentar:

  1. Høres spennende ut. Urtekoner liker jeg. Har ikke lest den første, men har den hjemme. Den kom vel på Juritzen i sin tid ..husker jeg rett.

    SvarSlett