onsdag 7. april 2021

Lena Andersson: Datteren (Roman)


"Datteren er Lena Anderssons oppfølger til den kritikerroste romanen Sveas sønn, om sosialdemokraten Ragnar som strever med å finne seg til rette i den moderne tiden. I Datteren møter vi Folkhemmets barnebarn. Ikke minst følger vi Ragnars datter Elsa på vei ut i livet, fra barnets undring over verden til den unge kvinnens konfrontasjon med tidens nye ideer og tenkemåter - mens Folkhemmet, slik faren så det, sakte oppløses og synet på mennesket, samfunnet og tilværelsen utfordres på alle måter."

 
Ragnar er prototypen på svensken i Folkhemmet. Firkantet fornuftig, trofast til de  sosialdemokratiske verdiene. Barns karakter skal formes, og en må våre disiplinert.  Datteren Elsa ser opp til sin far, og deler hans syn på det meste, og drives fram av han i idrett og musikk. Hun spiller gitar og går på ski. Hun vil det fordi faren vil det. Sammen med faren trener hun på ski, og blir en god skiløper med store muligheter. Men da hun får beskjed om å gå ned i vekt for å oppnå bedre resultater, begynner den iherdige og opprørske Elsa å regne kalorier og regulere matinntaket, noe som ender opp i det motsatte. Hun får et sterkt og umettelig behov for å spise seg mett, og hun øker i vekt. Karrieren må legges på is, eller avsluttes. Etter hvert opplever hun  individualitetens tidsalder, og da hun i andre del av boka flytter til USA for å studere lingvistikk, møter hun ulike politiske strømninger blant studentene som gir henne andre synsvinkler enn de hun vokste opp med. Hun slites til dels mellom farens vanlighet og snusfornuft, og de nye idealene om individenes særkrav, som hun opplever i diskusjonene med venninnen fra Berkeley. 

Jeg likte denne romanen godt. Jeg har tidligere opplevd å høre Lena Andersson snakke om boka Sveas sønn på Kapittelfestivalen i Stavanger, noe som var svært interessant. En noe satirisk bok om Sverige i etterkrigstid, og nå denne, som er en humoristisk oppfølger der "folkhemmet" går mot oppløsning. Anbefales,

Gyldendal
2020
272 sider
Oversatt av Gøril  Eldøen
Lånt på biblioteket


2 kommentarer:

  1. Jeg hørte også Lena A. på Kapittel, og fikk sansen for henne. Flott omtale du har skrevet, jeg fikk lyst å lese boken :)

    SvarSlett
  2. Åh! Denne har gått meg hus forbi. Jeg eeeelsket Rettsstridig Forføyning av Andersson. Ester! Har du lest boka? Anbefales! Datteren må jeg bare lese, men kanskje starte med Sveas Sønn først?

    SvarSlett