tirsdag 13. april 2021

Roy Jacobsen: Bare en mor (Roman)


"Bare en mor er fjerde bok i den bestselgerserien om Ingrid Barrøy. Boken er en roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid. Med en usedvanlig kvinne i hovedrollen."

Ingrid er tilbake på øya Barrøy etter en reise, der hun søkte opplysninger om sin store kjærlighet, russeren Alexander, som ble borte. På Barrøy lever folket fredelig med sine sysler, men krigen legger fortsatt skygger over landet. 

Melkeruteskipperen Johannes Hartvigsen forsvinner plutselig, men sønnen Mathias på fem, blir tilbake på Barrøy. Mor til Mathias, Olavia, en vakker ung kvinne, forbauser alle da hun slår seg sammen med den aldrende Hartvigsen og sønnen blir født. Men hun er reist, og forlot gutten. Ingen hører fra henne. Det blir Ingrid som må ta seg av Mathias nå. Og etter hvert blir det klart at historien til Mathias er en annen enn folk har fått høre, og det er nettopp hans liv og oppvekst, som en del av Ingrids familie, vi følger i romanen. 

Vi leser om hverdager i storm og stille, om harde vintre når mannfolka driver fiske og kvinnene driver småbruket heime. Vi leser om garnbøting, edderdunsplukking,  båtpuss og sauestell og småfiske med pilk. Ingrid står som en sterk og oppegående kvinne blant menneskene i øysamfunnet. Hun tar ansvar for sitt og sine, og holder orden på mennesker og eiendom.  

Det er nye tider på gang, og mange flytter bort fra øyene.  De unge drar bort til skoler og utdanning, eller fabrikkarbeid i byene. Byen og lettvinte levesett i blokk frister. Og i utkanten skjer utviklingen på linje med resten av landet, med utbygging av elektrisitet.

Jacobsen får mye ros for denne serien, da denne familiekrøniken er både spennede og interessant. Et fint innblikk i forholdene på Nordlandskysten i nær fortid. Cappelen Damm
2020
270 sider
Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Det var så kjekt at serien er satt til Nordlandskysten i det du kaller nær fortid, en kan faktisk sette seg inn i forholdene Ingrid levde under. Jeg likte serien veldig godt, også denne siste boken :)

    SvarSlett
  2. Jeg liker denne serien godt. Handlinger er fra området der slekta mi på far siden som kommer fra. Bestemor fra Træna og far vokste opp på Lurøy. Han skildrer øyfolket, naturen og følelsene så fantastisk bra.
    Ha en fin dag og håper han kommer med flere bøker derfra :)

    SvarSlett