søndag 11. april 2021

Tiger Garte: Dette dreper oss (Roman)

 


"I begynnelsen av mars 2020 forlater 16 år gamle Samuel alt og flytter ut i skogen sammen med faren for å overleve truslene om dommedag. Faren er en prepper som frykter atomkrig, invasjon, pandemier og myndigheter, og han har i mange år forberedt seg på å leve borte fra sivilisasjonen, overbevist om at fienden er ute etter ham. Samuel har alltid blitt dratt mellom den manipulerende og autoritære faren og den snille, men fortvilte moren. Da moren dør, velger Samuel å tro på farens verdensbilde for ikke å bli forlatt. Men livet i skogen blir ikke som noen av dem har trodd - og valget Samuel tar, skal få katastrofale følger."

Samuel har vokst opp som enebarn, med foreldre som er svært ulike. Det har vært mye krangling, særlig etter at faren mistet jobben i Forsvarets KFOR-styrke. Han lider av paranoia i forhold til alt som kan skje av ulykker, krig, pandemier og i verste fall atombomber. Han trekker Samuel inn i disse destruktive tankene, men så lenge moren er der, klarer Samuel å se verden med et annet syn. Moren ønsker skilsmisse, da farens prepping tar overhånd. Men så blir hun syk og dør.

Når pandemien inntar verden i februar - mars 2020, er tida inne for å flykte til skogs mener faren, og Samuel har egentlig ikke mye han skulle sagt. De finner et sted langt unna folk, lager en "hytte", og skal leve av fangst og planter i naturen. Det blir en hard tilværelse, og forholdet mellom de preges av matmangel, frustrasjon og uro over framtida.
"Han har gjort mye rart, men svikta meg har han aldri. Så lurer jeg bare på hvor godt vi kjenner hverandre, hvor mye vi innerst inne kan stole på hverandre. Vil jeg legge skjebnen min i hans hender, de skjelvende, tørre hendene hans? Og vil han legge sin skjebne i mine?"

Samuel har tatt med seg en skrivebok, der han går tilbake og skriver om hendelser fra 2009 og fram til da de flykter ut i skogen. Det betyr mye for han å kunne skrive, men da de kobler seg fra verden utenfra, tar skrivingen slutt. Men vi som lesere får gjennom notaten hans et lite innblikk i morens sykdomsforløp og død.
Dramaet i villmarka er en rå kamp for tilværelsen, og en kamp mellom far og sønn.
En gripende roman som passer for ungdom og voksne. Det finnes preppere i alle samfunn, om ikke i så stor grad i Norge. Ordet prepping kommer fra det engelske ordet «prepared» eller «preparedness», og handler om å være forberedt. Det kan være å ta forberedelser for vanskelig situasjoner i egne hender, utover det staten gjør for deg.(En del prepping er styrt fra myndigheten. wikipedia )

Den verdensomfattende pandemien har fått folk til å reagere på ulikt vis. Og dessverre er det ofte barn som lider på grunn av voksnes handlinger når de ikke lenger har full kontroll over livene sine. Jeg syns denne romanen får fram noen av disse sidene på en god måte.

beathesbibliotektinesundal. har lest og blogget.

Vigmostad Bjørke
2021
291 sider
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Denne er fin, takk for lenke. Likte godt utdraget ditt, og jeg er helt enig at voksne også vil ha glede av denne romanen :)

    SvarSlett