torsdag 13. mai 2021

Dinah Jefferies: Grevinnen fra Toscana. (Roman, krig)


"En fengslende roman om krig og kjærlighet fra krigsdagene i Italia. Året er 1943. I grevinne Sofia de' Corsis fredelige villa i Toscana, omringet av oliventrær, blir livet brått annerledes da tyske soldater ankommer byen. Sofia går med på å skjule en såret britisk radioingeniør i hjemmet sitt, uten at mannen Lorenzo er innviet i planene. Alles liv er satt i fare. En dag kommer Maxine til huset. Hun er en italiensk-amerikansk kvinne som jobber for motstandsbevegelsen. Hun hadde lovet seg selv å aldri mer forelske seg, men det var før hun traff partisanen Marco. De to kvinnene involverer seg i et farlig spill med de nazistene. Klarer de å redde sine elskede?"


En roman om Italia i andre verdenskrig. Et land og et folk som ble hardt rammet, både av Mussolinis fascister, svartskjortene, og Hitlers nazister. Motstanden, ved partisangruppene Rezistenza italiana, bygget seg opp etter hvert som soldatene nærmet seg de små landsbyene eller de store byene. Partisanene var sterke i Nord Italia, og var til stor støtte ved frammarsjen av de allierte i 1945. Med dette som bakgrunn ble dette mye mer enn en lettvint kjærlighetsroman, og jeg ble fenget av historien allerede fra begynnelsen.

Handlingen er lagt til en oppdiktet landsby, Castello de`Corsi, men bygger på historier fra små middeladrebyer  som opplevde kamphandlinger under krigen. Dinah Jefferies har oppsøkt disse, og sett hvordan de ble fraflyttet etter krigen, men at de har fått en renessanse som turistattraksjoner i de siste åra. Dit skulle jeg gjerne dra!

 
Forfatteren gir oss gode beskrivelser av natur i ulike årstider, fra den kalde, mørke vinteren til våren og sommeren med sol og varme i det Toscanske landskapet. Og jeg kjente lukten og smaken av de gode urtene som etter hvert dukket fram og beriket de sparsomme måltidene. Vigmostad/Bjørke
2021
Pocketutgave
423 sider
Oversatt av Hege Frydenlund
Leseeksemplar fra forlaget2 kommentarer:

  1. Denne har jeg også fått. Ser frem til å lese den når jeg ønsker noe i den sjangeren. Begynner å nærme seg, kjenner jeg. Godt at du likte den:)

    SvarSlett
  2. Dette høres ut som en fin sommerbok. Italias forskjellige forhold under krigen gir spillerom for mange intriger, lenge siden jeg har lest noe derfra nå.

    SvarSlett