onsdag 5. mai 2021

Geir Jacobsen: Lyst mørke (Roman)


 Fra forlaget:"Tresomheten hadde bare vart i tolv lyse timer og ingen netter. Jeg drømte allerede om å være tilbake til oss fire. Vi var nybegynnere i å miste, og finstemt balansekunst på fire minus ett bein virket så langt ikke å være noe for tre amatører som oss selv." Året er 1986. Verden står i spenn. En familie blir rammet av en tragedie som snur tilværelsen opp ned. Gjennom våren og sommeren følger vi en tolvårings forsøk på å lime seg selv og familien sammen igjen. Fortid og nåtid blandes sammen med skjøre drømmer, i et famlende forsøk på å finne veien videre. Lyst mørke er en gripende og sår historie om barndom, familie, vennskap, savn og kjærlighet."

Det starter med Du, jeg og døden. Første kapittel forteller om farens død. En tolvåring sitter ved farens dødsleie. Faren er bare 34 år. "Men du kommer til å sove hele tiden, klaget jeg. - Vi andre må være litt våkne også. Jeg er redd for at det kommer til å gjøre fryktelig vondt å være våken når du er borte. - Ja, sa pappa. - Det kommer nok til å gjøre fryktelig vondt, sikkert en lang stund også. Men jeg er sikker på at tiden etter hvert vil trylle meg om til et godt minne, en varm tanke som du kan ta frem hvis du behøver at vi er fire igjen."

Det er nettopp trylling det handler om. Faren var en eventyrer, en tryllemaker, en som alltid hadde gode historier på lur. En som lot fantasien vandre til de ble fantastiske opplevelser, over alt i verden, i nåtid og fortid. Det er disse minnene bokas jeg-person trekker fram når savnet etter faren blir for stort. Vi følger den lille familien, fortelleren, søsteren Siri og moren gjennom tida etter at faren er borte.  Moren har alltid vært den stabile krafta i familien, med sin trygge nærhet. Hun elsker farens fantasier og løgner, men har aldri klart å si noe usant sjøl. Savnet er der hele tiden, men inn i mellom opplever vi store gledesstunder, der minner om faren gjør dagene fine igjen. Her er musikk, som oppstår når farens kassettsamling tas fram. Musikk fra 1980-tallet, med alle de kjente artistene vi husker fra den tida. Minner fra utenlandsturer, fra Danmark til Hellas, der faren alltid er verdensmester. Nå er det  fotball-VM i Mexico, og Maradona er favoritten. Mamma har kjøpt Maradonaskjorte.  Men pappas stol er tom.

"Da jeg la meg den kvelden, beholdt jeg Diego på. Jeg forvandlet trøya til nattskjorte - det var bare å knipse. Jeg la hodet på puta, lukket øynenen og lukket opp reprisen. Plutselig var det jeg som løftet pokalen. Etterpå satt jeg på pappas skuldre og tok imot hyllesten. Jeg så inn i ansiktet hans. Han var blitt en gammel mann. Håret hans var grått. Øynene blassfarget og disige, som frostet glass. Bak øyelokkene mine passerte livet vårt avsted som et eneste langt eventyr. Vi holdt på pokalen og løy oss videre inn i den blanke natten. Akkurat nå kunne ingen ta fra oss noe som helst."

Vennskapet med kameratene Even og Børge betyr mye, og er så vakkert beskrevet i boka. I det hele tatt er det en varm, vakker og fin fortelling. Jeg kjenner at den sitter sterkt i meg når siste side er lest. Boka Forfatteren har et flytende og godt språk, som gjør boka lett å lese. Skal jeg lete etter noe negativt, måtte det ene være at tolvåringer flest ikke ville uttrykke seg så modent og sjølransakende som bokas jeg-peron gjør. Men det blir en bagatell i en ellers god bok. En debutroman jeg så absolutt vil anbefale.

Jeg var tilstede på forfatterens boklansering på Biblioteket i Trondheim i går kveld. Et interessant møte med debutanten, som lover at det blir flere bøker!



Publica

2021

300 sider

Fra forfatteren 

8 kommentarer:

  1. Hei og takk for i går:)
    Godt at du likte boka. Artig det med opplesingen av musikken fra kassettene.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk i lige måte! Ja, etter å ha lest ferdig satt innholdet godt i minne, så jeg dette var en bra debutroman. Det eneste jeg protesterer mot er uttalen hans om at språket var en tolvårings. Det får jeg ikke til å stemme. Spent på hva du sier om boka!

      Slett
  2. Veldig kjekt å se at det blir flere bøker, og flott omtale! Kjenner at jeg savner disse forfattermøtene/lanseringene, gleder meg til det løsner enda mer på kulturfronten :)

    SvarSlett
  3. Jeg har den liggende, så jeg skal se å få lest den jeg også. Mannen min synes også språket til 12åringen var alt for voksent, brukte ord som aldri en gutt på hans alder bruker.
    Men, det var hans ord, jeg har ikke lest den enda.

    SvarSlett
    Svar
    1. Gjennom et liv med skolelever, kjenner jeg litt til ungdommenes språk, og det er nok fåtallet som uttaler seg slik. Men forfatteren er svært opptatt av språk, og har sikkert mange språkflinke som referanse!

      Slett
  4. Ok. Det blir interessant lese boka. Det var jo en del snakk om språket i går.

    SvarSlett
  5. Å, fin, norsk litteratur. Jeg er glad, jeg må kjøpe boka når jeg er tilbake i Norge. Takk for tipset.
    Det er fantastisk at lesingen fant sted og at du var i stand til å delta. Her er kulturen fremdeles på bakken ... Jeg slapper av i de små byene og landsbyene i området og i skogen
    ... og hagen.
    Mange hilsener til deg. Viola

    SvarSlett
  6. Så flott at du holder deg oppdateret på norsk litteratur. Nå er vel våren kommet i TYskland også. Vi aner litt sommer i dag!

    SvarSlett