mandag 3. mai 2021

Sasa Stanisic: Der du kommer fra (Familiefortelling) 2021

 

Fra forlaget: Der du kommer fra skriver Saša Stanišic om sine hjemsteder, slik de fremstår både i erindringen og i fantasien. Den handler om da bestefaren tråkket bestemoren så hardt på tærne at Saša nesten gikk glipp av sin egen eksistens. Og om sommeren da Angela Merkel besluttet å holde grensene åpne – en sommer som skulle komme til å minne om sommeren da 14-åringen Saša krysset grenser for å unnslippe krigen i Bosnia.

Der du kommer fra er også en bok om en landsby med 13 innbyggere, en avskjed med en dement bestemor, en politimann som gjerne vil ha bestikkelser, en wehrmachtsoldat med sans for melk. Og om mye mer av det som kom før og etterpå".

Dette er en fortelling om hjemsted, oppvekst, familie, krig og tvangsflytting. Her er ingen kronologi, her flyter minnene fritt, og det veksles mellom tidsepoker. Forfatteren er født som muslimsk bosnier, men bor nå i Hamburg. Vi følger han og familien gjennom opplevelser fra fredelige landsbygda, flukt fra borgerkrig, famileadskillelser og til nyegjensyn med det de har flyktet fra.. 

På mange måter ingen enkel bok å lese, en må ha tunga rett i munnen for  følge med. Men egentlig har det ikke så mye å si, for forfatteren gir oss så mange opplevelser underveis, både varme, kloke, eventyrlige og ville. Boka er skrevet med forskjellige utrrykksformer, her er whatsapp-sitater, gjentakelser, og genuine språklige vendinger. 

Siste kapittel i boka heter Dragevendinger, og her starter det med en advarsel om at du sjøl kan bestemme om du vil lese i rekkefølge, hvordan du vil lese, eller hoppe til flere sider framover. Her er mange muligheter lagt inn. Kapitlet handler i stor grad om den senile bestemoren.

"Du har vendt tilbake til aldershjemmet for å ønske bestemoren din en god natt. Men kanskje vendte du også tilbake nettopp for at bestemoren ikke skulle legge seg og sove. "

Forfatteren er vinner av den tyske bokprisen, og boka er oversatt til 25 språk.


Omtale Der du kommer fraBoka er vinner av Den tyske bokprisen. 

Cappelen Damm

2021

309 sider

Oversatt av Astrid Norang

Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Denne ble jeg nysgjerrig på.

    SvarSlett
    Svar
    1. Alltid spennende med nye forfattere, nye titler. Så snart jeg ser noe interessant legger jeg inn bestilling på Biblioteksøk, så det er alltid en bunke bøker til meg der. Ha en fin mai-uke!

      Slett