lørdag 26. juni 2021

Marit O Kaldhol: Enno var dei kroppar (Noveller)


Marit O Kaldhol har skrevet noveller om mennesker på flukt. 

Dette er en utrolig gripende novellesamling. Vi møter mennesker, oftest barn, som har mistet hjem og familie, på vandring og søken etter mat og muligheter for nytt liv. Bak de ligger brutalitet og tap, svik eller mangel på omsorg. Vi er i deler av verden der den hvite mann hogger ned skogen og brenner store områder. Vannet er forurensa. De som bor der må flykte, mange blir drept.
  
Vi møter barneflokker på leting etter foreldre, barn som bærer med seg mindre søsken på ryggen. Her er det de største som tar ledelsen, og noen må ofres. Overgrep og utnytting på det verste skjer blant de som flykter.  Bakgrunnen for elendet er klimakrise, sosiale og økonomiske ulikheter.

Det er sterke historier, og fortellinger som er usigelig triste og grusomme, men trass elendigheten rørende og fulle av håp.
Det som gjør denne novellesamlinga ekstra sterk, er vissheten om at dette er realiteten for millioner av mennesker i dag. Jeg måtte tørke tårene etter hver novelle.  

Forfatteren har skrevet novellene som korte scener, der vi opplever menneskenes indre tanker, naturen og hendelsene som komprimerte fortellinger. En novellesamling jeg anbefaler varmt!

Samlaget
2021
184 sider
Nynorsk
Lånt på biblioteket


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar