tirsdag 28. september 2021

Agnes Matre : Til døden (Krim/Thriller) Serien De ti bud«Til døden» tar utgangspunkt i det sjette bud «Du skal ikke bryte ekteskapet», og er den fjerde boken i en serie på ti med De ti bud som utgangspunkt. 

Handlingen i boka er lagt til Barcode, en ny, moderne bydel i Oslo, der det tidligere var trafikkmaskinen Bispelokket som lå. Her møter vi ekteparet Ella og Mathias. De falt for hverandre på en bar, giftet seg kort tid etter, og Ella flyttet inn i den flotte leiligheten til Mathias i Barcode. Alt ser lovende ut for det unge paret. Ella vil gjerne fortelle om fortida si, men Mathias svarer med at «vi har alle vårt», og at det er nåtida som gjelder. Dermed er begge uvitende om hvem de egentleg er gift med.
Mathias tenker: "Tryggheten. Det var den jeg søkte. Å vite at jeg aldri mer skulle være alene. Glemme fortida, leve for nåtida. Gud hadde lovet meg det, at det største av alt var kjærligheten." Ekteskapsløftet til Gud kan ikke brytes ved annet enn at døden skiller dem ad.

Men etter hvert oppdager de begge at den andre parten ikke er slik de trodde, her finnes hemmeligheter. Ellas bakgrunn stemmer ikke, hvorfor vil hun aldri snakke om familien? Og den mørke siden hos Mathias, der "han sitter innelåst på kontoret som en munk og leser pietistiske skrifter, om hor, om utroskap og løgner," skremmer Ella. 

En godt skrevet psykologisk thriller om et ekteskap mellom to som ikke kjenner den andres bakgrunn, der tidligere hendelser har preget dem sterkt. Historien fortelles vekselsvis fra Ella og Mathias i korte  kapitler, noe som fungerer utmerket. Det er to sårbare mennesker vi møter, og etter hvert sniker det seg en ubehagelig og skremmende følelse seg inn som får en til å bare fortsette og fortsette å lese. Matres lette og gode språk gjør at denne korte men innholdsrike boka ble en liten perle. 
Anbefales!


Vigmostad/Bjørke
2021
191 sider
Kjøpt


2 kommentarer:

  1. Flott omtale Åslaug, gøy å se at du også har lest den. Takk for lenke, som du vet likte jeg også boken godt :)

    SvarSlett
  2. Takk for lonk.:) Denne boka likte jeg godt som du ser:)

    SvarSlett