tirsdag 5. oktober 2021

Belinda Bauer: Exit (Krim)



 "Det skulle ikke ende som drap ...Pensjonisten Felix Pink er i ferd med er å finne ut at det aldri er for sent. . . at livet går skikkelig skeis. Da han låser seg inn i leiligheten i Black Lane, er det for å utføre en barmhjertighetshandling: han skal holde en døende med selskap når han trekker sitt siste sukk. Etter kun femten minutter er Felix på flukt fra politiet, etter å ha gjort sin livs største tabbe."

Felix er ankommet hjemmet til Charles Cann, kjent som Skipper, som har bedt om støtte ved sin planlagte død. Denne gangen er det en ny dødsagent sammen med ham, den unge Amanda. Da det blir oppdaget at det ikke var Skipper som døde, men hans sønn, Albert Cann, stikker de av, hver til sin kant. Bak gruppen av dødsledsagere står Geoffrey, en mann Felix aldri har møtt. Geoffrey sitter i rullestol, og har mottoet " Alle for en og en for alle. For ikke alle har råd til å dra il Sveits.", noe Felix ikke skjønner noe av. Geoffrey er svært opptatt av hemmeligholdelse om oppgaven de har, men Felix må fortelle ham om tabben de har gjort.

En kriminalroman med litt uvanlig vri. Både frekk og sjarmerende, morsom og rørende. Det er ikke til å unngå at en blir glad i den uheldige Felix. som roter seg inn i spekulative situasjoner. Han er en snill, intelligent og moralsk mann, som prøver å gjøre sitt beste.  Alene med sin lille hund Mabel, tenker han ofte på sineavdøde familie, kona Margaret og sønnen James. Han rådfører seg gjerne fortsatt med Margaret når noe oppstår. 

Inspektør Calvin Bridge kobles til saka, Han har vokst opp i en kriminell familie, noe han holder skjult for kollegene. Calvin blr sjarmert av den spesielle Felix, og behandler ham med respekt under etterforskningen.

Det er mye humor her, men det ligger alltid alvor bak. Jeg likte denne rolige historien godt. God krim kan være tøff og blodig, men også stille og finurlig. Denne er så klart i den siste kategorien.

Cappelen Damm
2021
Oversatt av Guro Dimmen
345 sider
Lånt på biblioteket

4 kommentarer:

  1. Ja! Belinda Bauer! Hun hadde ei krimbok som kom til Booker-langlisten for noen år siden. Den het Snap. Det som er morsomt er at vi bruker samme ordet for å beskrive to forskjellige bøker. Finurlig krim :-) Jeg skrev nemlig om Snap: "Som krim er boka finurlig, som oppvekstroman er den både trist, urovekkende og til tider hjerteskjærende." Jeg har reservert boka på biblioteket, så takk :)

    SvarSlett
  2. Denne var ny for meg. Takk for tips. Jeg liker best ikke-voldelig krim.

    SvarSlett
  3. Flott omtale og fine refleksjoner rundt ikke-voldelig krim. Jeg likte denne godt :)

    SvarSlett
  4. Denne har jeg hatt lyst til å lese siden den kom, men så kom så mye annet i veien (andre bøker). Takk for påminnelsen. Har lest en Bauerbok som jeg likte veldig godt:)

    SvarSlett