mandag 4. oktober 2021

Camilla Lãckberg: Nådeløse kvinner (Krim)

 "Tre kvinners hevn. I Nådeløse kvinner lever tre kvinner helt forskjellige liv. De kjenner ikke hverandre, men de har én ting til felles: De er fanget i hvert sitt ekteskap som de vil ut av. Ingrid lever det perfekte livet med mann, datter og fint hus. Victoria har flyttet fra Russland og lever isolert på landet med mannen sin. Birgitta er barneskolelærer med mann og to voksne sønner. Men bak fasaden er ingenting som det ser ut som. De tre kvinnene møtes i et forum på nett og begynner å legge en plan for å slå tilbake og frigjøre seg fra sine menn."

Hevntørsten er stor etter lang tid, i noen tilfelle flere års krenkelse og tyrrani. Ingrids mann er sejfredaktør i Aftonpressen, og de har flyttet til Bromma, der alle de rike og famøse bor. Ingrid sluttet i jobben som journalist da han ble sjef. "Å være sjefredaktør for Aftonpressen var mer enn en jobb, det var en livsstil, sa Tommy." Men det fulgte mer med jobben enn Ingrid hadde tenkt.

Victoria mistet kjæretsen i Jekaterinaburg, og trodde hun kom til et trygt miljø i Sverige da hun via postordre fikk kontakt med Malte. "Svenske menn er snille og pysete", sa moren da hun dro. Men Malte har et annet syn på hvordan en kone skal behandles. 

Birgitta har to voksne sønner og mannen Jacob. Det er sønnene som betyr noe for ham, hun er en som kan behandles som et null. Nå har hun fått en beskjed som får henne til å se livet sitt i et annet lys.

Romanen er bygd opp med de tre kvinnenes historie fortat vekselsvis i kort kapitler. Vi følger dem i planen om å frigjøre seg gjennom tanker og handlinger. Her er det ikke den store spenningen fram mot et klimaks, men gradvis følger vi damene mot frihet og et forhåpentligvis bedre liv. En godt oppbygd liten krim, lettleste og underholdende.



Gyldendal
2021
151 sider
Oversatt av Kari Bolstad
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Den var mange hakk kortere en Mentalisten som også kom ut i år :)

    SvarSlett