lørdag 16. oktober 2021

Inghill Johansen: Dette er G. (Roman)


Ein roman som handler om livet og hverdagen, skrevet på en spesiell og interessant måte.  Vi er i G, en trang dal, der menneskene har slått seg ned en gang, og lever livet der. Vi leser om ulike årstider, om små og  hverdagslige hendelser. Om våren lukter det hegg og viduene åpnes en kort stund. Så lukkes de igjen til sommeren er der. Og når høsten kommer lukkes vinduene og det trekke gardiner for, mot høstregnet og de blir ikke åpnet igjen. Så kommer vinteren. 

"Det trekker fra dem, og folkene som bor i G henter fram ekstra vinduer som har stått lagret i kjelleren og på loft og setter dem inn. Det er ikke alltid så lett. De bruker en hammer de legger et håndkle rundt, og sånn bankes de på plass. Nå har vinduene til lag med glass i G og kan ikke lenger åpnes, for nå er det vinter."

Vi leser om ulike tider, om predikantbesøk og omvendelser, om nyvinnelser der vannet kommer inn i rør på kjøkkenet. Det er på denne tida farmor og farfar lever. Og andre slektninger etter hvert. Slekt følger slekt i G. Bokas jegperson, fortellerstemmen, har alltid bodd i G. Men hun har vært borte fra stedet og kommet tilbake. Hun har en søster, og de minnes både gode og triste hendelser fra oppveksten, særlig foreldrenes bortgang.  Nå skal hun prøve å selge huset i G, noe som vekker mange følelser. 

Det er ikke den store handlingen i denne boka, men en hel del små og store hendelser blir til en rørende og fin fortelling om livet, der humor og alvor går hand i hånd.Oktober forlag
2021
164 sider
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar