torsdag 7. oktober 2021

Ngugi wa Thiongo: Ikke gråt barnet mitt (Roman)




Om forfatteren:
Kenyanske Ngugi wa Thiong'o har i en årrekke vært favoritt til å vinne Nobelsprisen i litteratur for sitt forfatterskap. Ngugis forfatterskap gir et enestående innblikk i kenyansk historie og kultur, med særlig tyngde - med tanke på at Ngugi selv har vært involvert i kampen for intellektuell og kulturell frigjøring, og er en viktig politisk figur i Kenya. Solum Bokvennen har tidligere gitt ut tre bøker av Ngugi: «Hvetekornet», «Elven som skiller» og «Blodige kronblad». Alle de tidligere norske oversettelsene har blitt svært godt mottatt i norsk presse, og flere av anmelderne har fremmet Ngugis forfatterskap som svært viktig i verdenslitteraturen.
Med Kenyas bakgrunn gjennom kolonialisering, krig og undertrykkelse, leser vi denne historien om kampen for å bli eier av eget land og bli fri. Det er viktig for en kenyaner å eie jorda, ikke være leilendinger og tenere lenger. 
Det handler om Njoroge som vokser opp i en fattig familie. Faren har to koner, det er mange barn, men familien fungerer godt. Det største ønsket for barna er å gå på skole, og da moren til Njogore får han inn i skolen er det stor lykke i familien. Skolegang og kunnskap er nøkkelen til et bedre liv, for både en sjøl og for Kenya. Njoroge er en oppvakt gutt, så han oppnår gode  resultateter raskt.

I kampen for friheten blir familien til Njogore involvert, og et stort opprør er på gang. Det blir etter hvert vanskelig å velge hvor en står i opprøret. Lojalitet kan være vanskelig. 
En politisk roman, men med fine familieskildringer der kjærlighet er viktig. En interessant liten roman, som ga meg mer kunnskap om Kenya og folket der. 


Solum Bokvennen AS
2021
215 sider
Oversatt av Reidulf Molvær
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar