"«Ein del av meg døydde. Ein annan del byrja endeleg, endeleg å leve.»
I 32 år lever Lina Liman med autisme utan å vite om det. Men ho veit at det er noko som ikkje stemmer. Ho lærer seg å feike for å passe inn, ho speler normal, heilt til det ikkje lenger går.
Da journalisten og forfattaren Lina Liman fekk diagnosen som vaksen, hadde ho vore pasient i psykiatrien i sju år. Ho hadde møtt nesten hundre legar, vore tvangsinnlagd og gått på sterke medisinar. At det tar svært lang tid før ei kvinne med autisme blir greidd ut, er ikkje uvanleg. Ofte blir autisme hos kvinner ikkje oppdaga i det heile tatt.
Kunsten å feike arabisk er ei gripande og engasjerande forteljing om korleis det er å leve med autisme, og korleis ein diagnose kan forandre livet."
En fantastisk personlig beretning av Lina Liman, journalist og korrespondent, som får diagnosen autisme først som 32-åring. Noe som endret livet hennes. I denne boka forteller hun om livet sitt, før og etter diagnosen.
Lina var som ung en typisk ”flink pike, som kunne alt, gjorde lekser, fikk gode karakterer og kom seg inn på journalisthøyskolen og universitetet. Men hun hadde også store problemer med psyken, noe som førte til både tvungne og frivillige innleggelser. Ingen klarte å stille en god diagnose, så mange forsøk ble gjort for å hjelpe, med medisiner og andre behandlingsmetoder. Hun var mye deprimert og gikk med sjølmordstanker, noe som også endte i sjølmordforsøk.
Dette var en sterk bok, og da jeg har et barnebarn med autismediagnose, ble det mye gjenkjennbart. Det er heldigvis kommet mer litteratur om autismespekterfeltet i det siste, noe som gjør det lettere å se denne gruppen mennesker med sine spesielle forutsetninger. (Selv om en ikke på noen måte klarer å sette seg inn i hvordan en person med autisme tenker i ulike situasjoner.) Lina Liman er en høyt fungerende person, og hun ville nok havnet i den delen av autisme vi tidligere nevnte som Asperger syndrom. Det er viktig vite at det er store ulikheter hos mennesker med autisme. Ingen fungerer likt, noe som også gjør at en kan skjønne at det er vanskelig å diagnostisere. Og jenter faller lett utenfor de typske karaktertrekken en lete etter hos personer med autisme.
En bok jeg anbefaler å lese.
Samlaget
Oversatt av Olaug Nilssen
Lånt på biblioteket
Virker som en interessant bok. Har hørt om den, men visste ikke så mye om den før nå.Noteres:) God helg:)
SvarSlettFin omtale, jeg lot meg friste av en annen omtale, men likte ikke det jeg leste, så jeg la den vekk. Har lest flere bøker om autisme, så jeg kan litt om det, men denne nådde ikke frem til meg.
SvarSlettGod helg Åslaug!
Grunnen til at den nådde fram til meg var at den var så subjektiv, sett fra en person som opplever å ha autisme, ikke fra ekspertenes side. Så mange av opplevelsene ble så velkjente for meg, som hbare.ar en så nært i familien. Og det er ikke bare bare.
Slett