torsdag 22. september 2022

Jarle Sten Olsen: Svarte engler (Krim 2022)


 

"De svarte englene terroriserte bydelen Sandviken i Bergen på 80-tallet. Journalist Rita Stamnes sin kilde påstår at det var flere som ble drept den gang. Rita graver i saken. Det er førstesidestoff, men hun mangler den avgjørende delen av historien og har liten tid. TV-dokumentarist Tom Moen er nominert til Gullruten i hjembyen Bergen. Gamlekjæresten Rita tar kontakt og vil treffe ham, men det eneste hun sier er at hun vil vise ham noe vakkert. Hjemme hos seg, neste dag. Senere samme kveld ringer hun Tom, hysterisk av redsel. Hun har sperret seg inne på soverommet, utenfor er det noen som prøver å knuse døren. Tom vikles inn i Ritas sak, en historie med flere ofre, både i fortiden og i nåtiden. Opplevelsene skal endre livet hans for alltid."

Historien er lagt til Bergen. Det er tid for Gullruten på TV, og en av de som er spent på sitt innslag i kategorien Årets nyskaping, er Tom Moen. Han får plutselig en oppringing fra allroundjournalist Rita Stamnes, en gammel venn og kjæreste fra studeitiden for tolv år siden. Hun valgte å reise til London, og deres veier skiltes.  Nå arbeider hun med en sak om "de svarte englene". De var en gruppe ungdommer som gjorde mye jævelskap  på skolen og i nærmiljøet på sytti - åttitallet. Brutal vold og narkotika var en del av dette. En ungdom ble rullestolbruker etter de stygge handlingene som ble begått. Etter et kort møte ønsker  Rita at de skal møtes hjemme hos henne, da det er noe vakkert hun vil at han skal se. Men da han ankommer finner han henne død. En ung jente dukker opp og det viser seg at hun er Ritas datter, Vilde. Da politietterforsker Venke Gabrielsen ankommer, blir dødsfallet kategorisert som mord.  Tom vil gjøre alt for å hjelpe politiet i arbeidet med å finne morderen, noe som blir både innfløkt og farefult. Det blir mest Toms og mediefolkets innspill i oppklaringen vi følger, så dette er ikke en vanlig politietterforskningskrim.

Boka er inndelt i kapitler, som holder god orden på det som skjer. Boka har et lett og ledig språk, og er spennede og handlingsmettet, uten blodig vold og grusomheter, noe jeg ofte setter pris på. Det er mange personer å forholde seg til, men det fungerer. Hovedpersonen Tom, som vi kjenner fra tidligere bøker av forfatteren, er en sjølgod, men likevel sympatisk person. Denne gangen får han mye  tenke over, også på det private plan.

En krimroman som klarer seg godt sammenlignet med de "store", som gjerne topper alle lister. Det dukker virkelig opp nye talenter som vi lesere setter pris på.  


LIV foralg
2022
327 sider
Fra forlaget

1 kommentar: