tirsdag 27. september 2022

Kristin Solberg: Den andre 2022 Sakprosa om en IS-kvinneSitat fra media:"Aisha Shezadi Kausar er den eneste norske IS-kvinnen som har stått fram i mediene under fullt navn. Gjennom sine reportasjer som NRKs Midtøsten-korrespondent kom Solberg i kontakt med denne – for å si det mildt – ganske så spesielle kvinnen.Etter det islamske kalifatets fall i Syria i mars 2019 ble Aisha og tusenvis av andre IS-kvinner tatt til fange av kurdiske militsstyrker. Solberg hadde bestemt seg for å finne ut hvem Aisha egentlig er, for å få forklaring på hva som lå bak hennes dramatiske og ekstreme livsvalg. Hun fant den norske kvinnen i kurdisk fangenskap i Roj-leiren i Syria i juli 2019, etter flere ganger å ha lett forgjeves etter henne i den langt større al-Hol-leiren.Aisha Shezadi Kausar
Fem besøk hos Aisha i Roj-leiren, flere hundre timer med talemeldinger, hundrevis av sider i meldingslogger, samtaler med Aishas medkoner (!) fra det tidligere kalifatet, og med norske venner og slektninger, har manifestert seg i boka «Den andre», ei bok som er ganske så unik, også i internasjonal sammenheng."


Dette er historien om en kvinne med en dårlig start i livet. En familie der faren tyranniserer familien, mobbing på skolen, hun følte seg alltid som et utskudd, full av komplekser. En mørk jente i en kritthvit skole. Konsekvensene ble selvskading, beredskapshjem og ungdomshjem. Gjennom Islam Net møter hun unge som påvirkere henne, og hun blir et lett offer for sterkere islamisering. Hun vil bort fra Norge, og gifter seg med Arfan Bhatti, dagsaktuell islamist.

Denne boka er skrevet for å prøve å se inn i et menneske og kunne skjønne hvorfor ekstreme valg blir tatt. Hva førte til at norske unge gikk inn i IS. Hva gjør radilaliseringsprosessen med mennesker. Hva ligger bak aksept av drap og vold.

Dette er en skremmende bok å lese, men en viktig bok.  Verden er ustabil, nye retninger innen religion og politiske ideoligier dukker stadig opp. Jeg fikk mange assosiasjoner underveis, tanker om makt og overgrep styrt av vanvittige ledere.....


Aschehoug
2022
440 sider
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar