mandag 12. september 2022

Nina Rossing: #Naken (Ungdomsroman 2022)


 

"Møt Thea, som er på jakt etter en gutt å ligge med. Det holder med en one-night stand, helst med en som er god til det, for å få kryssa av det siste punktet på lista som hun og bestevenninna lagde da de var ukule på ungdomsskolen. Møt Amund, som er ny på skolen og helst ikke vil bli lagt merke til. Men alle har fått med seg at han har kallenavnet Don Juan, og han virker som den perfekte kandidaten for Thea. På en av årets beste fester sniker Thea og Amund seg av gårde. Ingen av dem får med seg at noen filmer dem. Ikke før senere, da flere bilder og en video sprer seg blant elevene på skolen, og Amund begynner å motta trusler."

Denne romanen inneholder mange aktuelle tema. Det er blitt populært å filme/ta bilder i alle situasjoner. Mobiltelefonen ligger i handa til de fleste tenåringene, og det blir enkelt å misbruke den. Noen ganger går dette utover ander medelever eller andre unge, som direkte mobbing. 

Det handler også om seksualitet og modenhet. Theas liste over alt som skulle gjennomføres når de begynte på videregående er nok ikke så uvanlig, der tanker om hva andre gjør, hva andre mener er styrende for egne handlinger. Her leser vi også om usikkerhet, og om hvordan de som framstår som de tøffe, populære og sterke, kan påvirke andre til å bli med på noe de ikke klarer å stå for. Noen ganger ender dette svært ille. 

En bra ungdomsroman som viser mange sider av tenårene, positive og negative. Jeg tror at forfatterens nære kjennskap til ungdom fører til at boka er svært virkelighetstro og troverdig, og jeg syns dette ble en svært fin leseopplevelse.  En bok som er lett å lese, og som nok vil fenge ungdommer gjennom hele tenårene.



Vigmostad/Bjørke
2022
218 sider
fra forlaget

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar