torsdag 6. oktober 2022

Steven Derix og Marina Shelkunova: Zelenskyj, presidenten og hans land 2022 Sakprosa "Februar 2022: Moskva regner med at Volodymyr Zelenskyj vil flykte fra den mektige russiske krigsmaskinen. Selv vestlige stormakter oppfordrer ham til å komme seg i trygghet. Men Zelenskyj forholder seg rolig, og snart følger hele verden hans spektakulære transformasjon fra politisk uerfaren rikskjendis, til stødig krigspresident med stor samlende kraft.


Bak seg har Zelenskyj en utrolig reise. Som 20-åring var den jødiske gutten fra provinsbyen Kryvyj Rih en stjerne på kabaretscenen. Som 30-åring ledet komikeren og juristen et produksjonsselskap verdsatt flere titalls millioner dollar. Som 40-åring, i tv-serien Folkets tjener, spilte han den ukrainske presidenten landet sårt trengte: outsideren som setter seg opp mot landets korrupte politiske og økonomiske elite. Hans eget presidentskap stod lenge i fare for å spore av i møte med den samme ukulturen, men historien ville det annerledes.

Basert på et omfattende kildemateriale vever forfatterne sammen Ukrainas historie og dets kompliserte forhold til Russland med Zelenskyjs ekstraordinære livshistorie. Bildet som trer frem gjør oss litt klokere - om mannen, folket og landet."

I 1991 kom Sovjetunionens fall, der Ukraina blir uavhengig, med halvøya Krim som en del av landet. Men her bor nesten bare russere,her er inngangen til Svartehavet, og konfliktene var i gang.Vi leser om historien fra Kyivriket (882 -1240) fram til i dag. Ukraina har alltid vært russernes lillebror, og er systematisk undertrykt gjennom tidene. Etter krigen var russifisering av Ukraina i full gang. Det ukrainske språket ble undertrykt. 

Zelenskyjs karriere som skuespiller starter da han gjennom Vetsjerny Kvartal, et TV show med standup og sketsjer, spiller Jusjtsjenko, presidenten i landet, som er svært Moskvatro. Han fremstiller presidenten som en svekling, noe som vekker stor suksess. Fra nå blir skuespillene han mer og mer politiske. I 2019 stiller han som presidentkandidat, uten partiprogram. Han vil at folket skal være med å lage dette. Før TVdebatten før valget avlegger begge kandidater dopingtest. Dette fordi Zelenskyj er beskylf for å bruke narkotika. Etter to omganger i valget vinner han klart. Hans regjering blir en gruppe smarte og ambisiøse unge mennesker, uten politisk erfaring.

Det blir ingen enkel sak å gjøre endringer i landet, og Zelenskyj innser at reformene han hadde lovet folket ikke var lette å få istand. Våren 2020 sier han : "Derfor må jeg si til dere: Skal jeg rekke over hele listen, er det ikke nok med én presidentperiode."
Det foreligger flere korrupsjonsantakelser mot Zelenskyj, uten at det gir resultater. Han møter  motstand, men folket tror på han. 
 
Putin har sluttet å interesserer seg for innerikspolitikk, og ønsker å gjenopprette det historiske Russland. Først og fremst er han opptatt av Ukraina. Det er interessant å lese om hvordan resten av verden , til trass for mange signal, ikke tar Putin alvorlig. Men invasjonen kommer. Og Zelenskyj framstår som en klar og utvetydig leder.

En svært interessant bok. Lettlest og aktuell til tusen. 

Spartacus
2020
156 sider
Oversatt av Guro Dimmen
Lånt på biblioteket


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar