søndag 9. oktober 2022

Kerstin Ekman: Løpe ulv 2022 (Nominert til Nordisk råds litteraturpris)


 "Ulf Norrstig er 70 år, pensjonert skogvokter og formann i det lokale jaktlaget. Han har vært gift med læreren Inga i nesten fem tiår. De to trenger ikke alltid å snakke så mye, men deler kjærligheten til både bøkene og naturen. Et møte med en ulv, en tidlig morgen i skogen, viser seg å få store konsekvenser, ikke bare for Ulf, men for samtlige innbyggere i den svenske bygda. Ekman gir leseren storslagne naturskildringer, en vakker kjærlighetshistorie og et skarpt blikk på vår tid og hvordan vi behandler naturen rundt oss, i denne korte fortellingen som vil bli stående som et hovedverk i hennes store forfatterskap. "

Ulf har vært skogvokter og jaktleder i mange år. Han har skrevet jaktdagbok siden han første gang var på jakt som ung gutt. I skogkanten har han plassert en gammel campingvogn, der han gjerne sitter med kaffekoppen og ser utover myra. Her kommer rådyr, villsvin og plutselig en dag en ulv. Er dyr som gjør sterkt inntrykk på ham, og han kjenner et slektskap med det mektige dyret, som han navngir som Høgbein.

Det er tid for lisensjakt, det skal felles et visst antall ulv. Men Ulf kjenner at dette ikke er noe for ham lenger. Etter møtet med Høgbein har han bestemt seg for å slutte som jaktleder. Han har drept nok dyr i løpet av årene. Da den første ulven er skutt, og han observerer de oppstemt og hatske holdningene til jaktkameratene,  syns han det er fornedrelse.

"Vi dreper flere dyr med bilene våre enn ulvene gjør, men vi dreper ikke av sult. Det ville er ingenting verdt. Bare hvis en kan skyte det.", sier han.

Ulf er plaget med syldom. Møtet med ulven på myra har gjort noe med ham. Han har vært med på saker som plager ham. Han har vært aktiv med på flathogst, drenere myrer. Store inngrep i nauren. Nå sitter han igjen med samvittighetskvaler.  Kona Inga, som er pensjonert lærer, er støttespilleren i alt, men nå klarer han ikke å formidle hvordan han har det.

Dette er en bok som kommer til å bli sittende i meg lenge.  På en måte en stillferdig og vakker bok,  men med et underliggende budskap som rører leseren. For her er det ikke bare stille fred. Her er mye dramatikk og spenning. Kampen mellom partene, der en opplever at rovdyr dreper og gjør store skader på husdyr, og også på mennesker, og kampen for miljø og bevaring av naturen og de ville dyrene, er brutalt og realistisk beskrevet. 

Kjærligheten til dyr og natur, og kjærligheten mellom to mennesker, er nydelig formidlet.  Ettertenksomheten til Ulf, som kjenner på sykdom og alder, og forholdet til den forståelsefulle, sterke Inga, har forfatteren fått fram på en klok og gripende måte.  En bok jeg håper mange vil lese.



Aschehoug
2022
177 sider
Oversatt av Bodil EngenLånt på biblioteket

6 kommentarer:

  1. Flott omtale Åslaug, nå ble jeg enda mer ivrig etter å lese denne boken. Jeg står i kø på biblioteket til denne, og Maja Lunde sin, som jeg ser du også leser, men det får bli utpå vinteren.
    Fortsatt god søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var en opplevelse å lese denne boka. Utrolig flott om hun får prisen, hun er jo 88 år!

      Slett
  2. Nå havnet denne på leselista mi. Jeg gikk rett og slett rett forbi boka på biblioteket her om dagen. Det gjør jeg ikke neste gang. Fin omtale.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra, du kommer til å like denne!

      Slett
  3. Denne gleder jeg meg til å lese, har ikke avbestilt den i bokklubben nye bøker, så nå kommer den nok snart :)

    SvarSlett
  4. Etter å ha lest omtalen din, ser jeg enda mer frem til lesing av denne boken :)

    SvarSlett