lørdag 10. desember 2022

Karin Smirnoff: Vi dro opp med mor 2022 Svensk roman



"Karin Smirnoff har skrevet et fantastisk trebindsverk som har solgt mer enn en halv million eksemplarer i Sverige. Første bind, Jeg dro ned til bror, ble i 2018 nominert til August-prisen. Vi har tidligere utgitt det første bindet i serien, nå kommer endelig bind 2 og 3 på norsk. Trilogien om Jana Kippo er svart, rå, voldsom og from. I Vi dro opp med mor må tvillingene Jana og Bror dra til morens hjembygd Kukkojärvi for å begrave henne. De har arvet barndomshjemmet hennes og blir snart klar over at det er mye som er annerledes i bygda. De fleste innbyggerne lever etter strikte religiøse regler, og forbudene er mange."

Dette er fortsettelsen av boka Jeg dro ned til bror. En tøff historie fra den svenske landsbygda. Moderen er død  og Jana Kippo og broren Bror drar nordover for å gravlegge henne der hun er født, et lite sted langt nord mot grensa til Finland.  Bror er alkoholisert, og hun vil prøve å redde han. Men i bygda er en kristen puritansk sekt dominerende, og Bror blir fanget opp der. Han blir avholds i forhold til alkohol, men ruset på sektfellesskapet, som slett ikke er så bra. For her er mye vold, også seksueell vold. Jana ønsker å arbeide, da hun ikke lå forlate tvillingbroren. Hun prøver seg på hotellet, i hjemmetjenesten og skolen, der hun er formingslærer. Hun nekter å gi opp. Jana higer etter kjærlighet, men klarer ikke å gi seg hen. Hun sliter med tanker fra fortida. Hun har en bendelorm i magen som som lever av angst, og angsten lever på den. Minner fra barndommen dukker opp med jevne mellomrom, også via brev som moren har skrevet. Hun går inn i et forhold til Jussi, en mann som gir henne en mellomting mellom seksuell tilfredsstillelse, omtanke og kontroll. Det er tøffe forhold. Trua på djevelen er sterkere enn trua på gud.
Da elevene viser fram det de har laget før jul, blir det oppstyr fra foreldrene. Rektor uttaler:   Jeg tror det handler om pasjon, sa han. Musikk og kunst har en tendens til å gripe tak i utøveren. Det er ikke gud som oppmuntrer til kreative pasjoner. Det er djevelen. 

Dette er den svenske landsbygda på sitt verste. Vi er i et kaldt og hardbarka miljø, i en lurvete utkant, der presten er overgriperen, alkoholen flyter. Et riktig bygdehelvete av første rang. Karin Smirnoff har  rett og slett skapt et fargerikt bilde av inferno og helvete. Ikke noen forlystelse og lese, jeg lurte på om jeg skulle avslutte midtveis. Jeg liker heller ikke at hun ikke bruker stor boktav i navn og stedsnavn, noe som irriterer meg. Dette ser jeg på som jåleri. Ellers skriver hun godt og spennende, og leseren blir trukket inn i handlingen, mer eller mindre mot sin vilje! .

Forlaget Bonnier
2022
351 sider
Oversatt av Monica Aasprong
Lånt på biblioteket

.

1 kommentar: