lørdag 3. desember 2022

Karl Ove Knausgård: Ulvene fra evighetens skog 2021 og Det tredje riket 2022


Disse to bøkene er oppfølgere til Morgenstjernen, som kom ut i 2020. En ny stjerne dukker opp på himmelen, den lyser mer enn de andre. Og den påvirker mennneskene på jorda.
 
Ulvene fra evighetens skog
«Ulvene fra evighetens skog» åpner i 1986. Det er regjeringskrise i Norge, og en atomreaktor langt borte i Tsjernobyl har eksplodert. Syvert Løyning, en ung mann på tyve år, vender hjem fra militæret til sin mor og bror i huset deres utenfor en større by på Sørlandet. En natt drømmer han om sin døde far. Det er som om faren vil ham noe. Men hva? Han begynner å undersøke det som ligger igjen etter faren. Sporene leder til Sovjetunionen.

Romanens andre del foregår i Russland i vår tid. Vi møter biologen Alevtina som en helg drar til Samara sammen med sin sønn for å feire farens åttiårsdag. Som ung stilte Alevtina de helt store spørsmålene, som hvor livet kommer fra og hva det egentlig er. Disse dagene har hun mer enn nok med sitt eget liv - forholdet til sønnen, og til faren, som hun alltid har vært nært knyttet til. Vi møter også hennes venninne Vasilisa, en poet som skriver en bok om et særegent og gammelt trekk ved den russiske kulturen: troen på evig liv."

I denne romanen møter vi Syvert som akkurat har vært i militæret, og flytter inn på gutterommet hjemme. Der bor også mor og broren Joar. Faren døde for ti år siden.

Syvert er arbeidsledig, vet ikke hva han skal begynne å studere til høsten, men får midlertidig en jobb i et begravelsesbyrå. En dag kommer Syvert over en bunke brev på russisk – adressert til faren. Det viser seg at han hadde hatt et kjærlighetsforhold med ei russisk kvinne.
 
Vi forflytter oss dermed til Russland, der vi møter Alevtina, som er datter til hun som skrev brevene til faren. Alevtina studerer hvordan organismer uten hjerne, som trær og sopp, kommuniserer. Venninnen Vasilisa, studerer hvordan drømmer påvirker menneskene. Hun er påvirket av filosofen Fjodorov, som ønsket å utrydde døden og skape evig liv

Vil Syvert og Alevtina møtes en gang, og vil det ha noen betydning. To mennesker med ulik bakgrunn i to verdener, men begge under samme stjernehimmel. 

Det handler mye om liv og død, om drøm og virkelighet, planter og dyr og samhandling med mennesket og disse. Det handler om kommunikasjon. Og det handler om økologi og miljø. Og ikke minst handler det om mystikk. Et mangfold av motsetninger som fører til at leseren trekkes inn i handlinga, blir nysgjerrig og må lese videre. Det er slik Knausgård skriver, det er det som gjør han til en spennende forfatter.
   

Det tredje riket"Nitten år gamle Line forelsker seg i Valdemar, frontfigur i det myteomspunne bandet Domen, og trekkes inn i en hemmelig, fascinerende og skremmende verden. Politimannen Geir etterforsker et makabert trippeldrap, men den teorien han til sist danner seg, kan han ikke fortelle til noen. Kunstneren Tove lager bilder inspirert av eventyrenes understrømninger av seksualitet og død. En dag hører hun en stemme som snakker til henne, som vil henne noe. Begravelsesagenten Syvert kjenner en tiltagende uro etter hvert som det går stadig flere dager uten at det rapporteres om døde. Noe er i bevegelse i verden, det er som om den er hjemsøkt - men av hva, og hvorfor?
"

Vi fortsetter med mange av de samme personene vi møtte i de to andre bøkene. De lever sine liv, men blir mer og mer påvirket av den nye stjerna, som lyser sterkt på himmelen. For det skjer uvanlige ting rundt dem. Mørke krefter ser ut til å stå bak. Etterforsker Geir Jacobsen finner tre av de fire medlemmen i Black Metal-bandet Kvitekrist døde, sterkt mishandlet, tydelig på rituelt vis. Kathrine, som er prest begynner å tenke på muligheter for at djevelen finnes. Syvert opplever uro over at ingen dør på flere dager, ikke bare hos han, men over alt. Noe unaturlig er på ferde.

Folk er urolige, men må leve hverdagene videre. Det er mange eksistensielle spørsmål i denne romanen, som i de to andre. Knausgård stiller mange spørsmål om liv og død, bruker hentydninger til tidligere filosofer og kunstnere, får oss til å tenke over om det er mer mellom himmel og jord enn vi aner. Det er både skremmende og spennende. Jeg får mange assosiasjoner til dagens verdenssituasjon, der ødeleggelser av natur og miljø er åpenbart, og der menneskeliv ikke er verdt noe. Der despoter styrer etter total mangel på hensyn til at vi har bare en klode.

Det er ikke bare enkelt å omtale disse bøkene i en kort omtale, for de er ikke akkurat lettfordøyelige. Men fascinerende er de. Jeg ser fram til neste bok i serien.

Forlaget Oktober
2021 og 2022
775 sider og 481 sider
Eget bibliotek

1 kommentar:

  1. Flott omtale Åslaug, jeg er glad du holder det kort, jeg skal prøve på det samme når det er min tur. Har lest de to andre, og sett Morgenstjernen på teater, den siste boken ligger klar, men stadig vekk så sniker en tynn bok seg foran i køen.
    Ha en strålende søndag!

    SvarSlett