torsdag 13. april 2023

Årets påskekrim, kort oppsummering. Thomas Bagger: Mannen i tre deler/Chris Tvedt: Djevelen i detaljene/Grethe Bøe: Snøleoparden/ Jan-Erik Fjell: Cassandra-saken/Ellen G.Simensen: Den navnløse arven krim 2023


 Fra forlaget: "Ny, spennende serie om de to spesialagentene i Task Force 14: den eksentriske Lucas Stage og den gåtefulle David Flugt. På en forblåst ås på Sønderjylland finner politiet liket av en naken mann. Det viser seg etter hvert at mannen egentlig døde tre dager tidligere og ble stjålet fra det lokale likhuset. Den nakne mannen er ikke forbrytelsen. Han er budskapet. Vollen på Smøl har i årtier skjult en langt mer gruoppvekkende hemmelighet. Og den tiltrekker seg raskt oppmerksomhet fra internasjonal presse. To spesialagenter fra Task Force 14 tilkalles fra København: Den gåtefulle David Flugt og den eksentriske Lucas Stage. Agentene blir kjølig mottatt av de lokale politifolkene, og den samme motstanden opplever de også ellers i samfunnet. Dette er en landsdel hvor folk holder seg for seg selv, og hvor skogsmarkene kaster fra seg lange skygger. David og Lucas kommer raskt på sporet av en skremmende seriemorder."

Spennende dansk krim, med et uforutsigbart persongalleri, overraskende, groteske og blodige  hendelser og så er den fantastisk spennende og velskrevet. Kort sagt, en krim som anbefales. Og det beste, det kommer flere fra forfatteren, en trilogi er varslet! 


Vigmostad/Bjørke
2023
446 sider
Oversatt av Anlaug Lia




Fra forlaget:
"En polakk får strupen skåret over i et treningssenter i Bergen. Den danske leiemorderen som utførte drapet, blir raskt arrestert, men det tar ikke mange dagene før han blir funnet død på cella, det ser ut til at han har hengt seg.
Kort tid etter blir den lokale gangsteren Peter Olsen arrestert for å ha bestilt drapet på polakken. Alt peker i retning av at han er skyldig, men forsvarsadvokat Mikael Brenne er allikevel ikke overbevist. Det er for mange detaljer i saken som ikke stemmer. Dessuten er Mikael skeptisk til om leiemorderen virkelig har begått selvmord, slik fengselet hevder.
En kveld ringer det på hjemme hos Mikael Brenne. Utenfor står Peter. Han har rømt fra fengselet for ikke å lide samme skjebne som dansken. Mikael har ikke annet valg enn å ta ham inn som en uvelkommen husgjest. Peter Olsen har noe på Mikael, et feiltrinn som vil koste ham karrieren dersom det kommer ut.
Som om ikke dette var nok, dukker også KRIPOS-etterforsker Edvard Matre opp i bildet. Edvard har sin egen agenda. For ham er Mikael Brenne og Peter Olsen kun brikker i et spill for å avsløre råttenskap høyt oppe i Bergenspolitiet."


En krim der advokaten Mikael Brenne er hovedpersonen, men både hos han og hos politiet, ledet av  Kripos-etterforsker Edvard Matre, viser det seg at det finnes hemmeligheter, og det blir mange forviklinger. Et farlig spill i et tøft miljø.


Gyldendal
2021
384 sider




Fra forlaget:" Jagerpiloten Ylva Nordahl er tilbake. Snøleoparden plukker opp tråden der den suksessrike debutromanen Mayday slapp. Det er planlagt et terrorangrep mot en av NATOs atomdrevne ubåter på Svalbard. Attentatet er planlagt av en uhellig allianse med våpen- og forsvarsindustrien, islamistiske fundamentalister og kinesisk etterretning. Den eneste som kan stoppe terrorangrepet, er Ylva Nordahl."

Jeg las Mayday da den kom ut, og da Grethe Bøe kom med denne nye krimen om Ylva Nordahl, var det helt klart en prioritet å få lest den. Historiene om jagerflyger Ylva er skikkelig spennende saker, og når grusomme terrorhandlinger knyttes på, blir det tempo og spenning gjennom hele boka. Masse mørk uhygge må tåles her! En må bare stoppe og puste litt innimellom! Jeg venter på flere slike fra Grethe Bøe.

Cappelen Damm

2023

393 sider


Fra forlaget:
"Cassandra Gran blir funnet drept i sin egen leilighet. Gjerningsmannen blir raskt identifisert og dømt. Et år senere oppsøker søsteren hans den tidligere kriposetterforskeren Anton Brekke og ber om hjelp til å bevise brorens uskyld. Anton er skeptisk, for broren var den perfekte gjerningsmannen. Det måtte være ham. Eller ... måtte det egentlig det? Parallelt etterforsker Magnus Torp drapet på småbarnsmoren Sunniva Nylund. En tilfeldighet fører de to tidligere kollegene på samme vei mot en felles morder."

Jeg har lest alle bøkene til Fjell, og denne gangen, som før, klarer han å fange leseren totalt. Anton Brekke er fortsatt her, noe vingeklippet, men trass alt en stødig etterforsker. 

Bonnier

2022

332 sider



Fra forlaget: "En DNA-test har potensiale til å forandre ditt liv - og andres. En junikveld i år 2000 samles en ungdomsgjeng ved et tjern utenfor byen for å feire overgangen til videregående skole. Stemningen er høy, men når morgenen gryr snus gleden. En jente har blitt utsatt for en voldtekt, og hevnen hennes ender i en nådeløs tragedie for de involverte. En hendelse som skal prege dem alle inn i voksenlivet. 16 år senere blir en lege ved en fertilitetsklinikk på Ringerike brutalt myrdet. Etterforsker Lars Lukassen kobles på saken. Politiet forstår raskt at den vil bli utfordrende å løse, og de dras inn i en sak som skal vise seg å ha dype forgreininger i Norges sæddonorsystem og menneskers liv, men også Lukassens egen livshistorie. "

Her handler det om sæddonasjon, som i det siste har fått mye oppmerksomhet på grunn av hemmeligholdelse av sæddonor. Vi  følger etterforsker Lukassen, som  ved husrydding finner et gammelt foto gjemt bak et speil. noe han blir nysgjerrig på. Men jobben krever sitt når en kjent fertilitetslege blir drept. Nå veksler romanen mellom fortid og nårtid, og hemmeligheter kommer for dagen. En utrolig spennende historie om et aktuelt tema. Godt oppbygd,  velskrevet og hyperspennende. Og en slutt som gjør at jeg vil lese mer om Lars Lukassen og menneskene rundt ham. 


Cappelen Damm
2023
334 sider 

1 kommentar:

  1. Skal si du fikk lest litt krim i påsken! Jeg venter på Simensen sin på biblioteket, har lest Cassandra og Djevelen, og noterer meg de to andre - takk for tips!

    SvarSlett