mandag 31. juli 2023

Ocean Vuong: På jorda er vi glimtvis vakre (Vietnamesisk roman.)2019


"På jorda er vi glimtvis vakre er ein son sitt brev til ei mor som ikkje kan lese, skrive da sonen, Veslehunden, er i slutten av tjueåra. Brevet avdekker ei familiesoge som startar før han blei fødd - ei soge som har sitt utspring i Vietnam, og strekker seg til Hartford, Connecticut - og blir ein inngang til delar av livet hans som mora aldri har kjent til. Ocean Young (f. 1988) er fødd i Saigon, Vietnam, har tidlegare gitt ut den kritikarroste diktsamlinga Natthimmel med kulehòl (Samlaget 2019). På jorda er vi glimtvis vakre er hans første roman."

Hovedpersonen har kommet til Connecticut sammen med sin mor, Rose og bestemor Lan. De har flyktet fra Vietnamkrigen. Moren så skolen brenne ned under et napalmangrep, og har aldri fortsatt skolegang. Hun kan ikke lese. Bestemoren har store psykiske problemer som følge av krigen. Gutten blir kalt Veslehunden. Moren sliter med å holde den lille famlien sammen, jobber i en neglesalong, der løsemiddelgassene ødelegger helsa. Forholdet mellom mor og sønn er  fylt av kjærlighet, Den er preget av lojalitet og ønske om et godt liv, men er ofte tøft og brutalt. Morens straffemetoder på den lille sønnen er tildels svært grove. Hennes stadige formaninger til sønnen er: "Husk, ikke stikk deg ut, Du er allerede vietnameser", noe som preger livet hans. 

Forholdet til Trevor, en gutt han møter, er et sterkt kapittel i livet hans. Trevor er venn og kjæreste, men har et vanskelig forhold til sin alkoholiserte far, og er hardt ute med stoffmisbruk, noe som blir skjebnesvangert.

Vakkert, gripende. Nydelig oversatt til nynorsk, En bok jeg vil anbefale på det sterkeste. 



Pelikanen forlag
2019
295 sider
Oversatt av Rune F.Hjemås
Lånt på biblioteket


2 kommentarer:

  1. Jeg er ikke så begeistret for nynorsk, spesielt når det er oversatte bøker. Denne høres interessant ut, kjekt at du likte den :)

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett