mandag 28. august 2023

Heidi Mittun-Kjos: Jenter i trær Roman 2023


 

"Tante Magni skal begraves på øya hun kommer fra. Det er oppdraget hun har gitt seg selv. Med urna i bagasjen reiser hun tilbake til huset hvor hun tilbrakte barndommens somre. I et forsøk på å gjenopprette gammel urett blir hun konfrontert med slekters gang og ugagn, hvor familien i generasjoner har ført en ujevn kamp mot vilkårene de er gitt. Å bryte med dem skal vise seg å være noe av det vanskeligste som finnes."

Fortelleren er tilbake til stedet der hun tilbragte feriene da hun var barn. Her er huset hun og andre barn kjenner fra barndommen. Nå står det forlatt, inngrodd av sopp og mugg, men likevel fullt av sommerminner. Gjennm den uka hun tilbringer på øya, går tankene tilbake i tid, og vi blir kjent med mormor Marta, jordmor på øya, faren Vilhelm og hans venn Herløv. Kardis og farens bror Einar. Moren, Judith, er ikke med på øya i feriene. Hennes søster Magni, fortellerens tante, var et annerledes barn, og måtte tilbringe år på spesialskole. Nå skal hun ta avskjed med både henne og huset. Og tanker om hva som skjer viere på den minnerike øya dukker opp. 

Det handler om en barndom der vi deltar i barnas opplevelser sammen med kvinner og menn i det lille samfunnet. Her er steke opplevelser i forbindelse med svangerskap og fødsler, aborter, tap og ensomhet. Men også gode minner om vennskap og nærhet. Naturen er en del av historien, både direkte og indirekte, og menn og kvinner er en del av dette. 

En bok som gir rom for tanker og fantasi, så vakkert formulert at det er en glede å lese.  Anbefales så absolutt.


Tiden forlag

2023

284 sider

Lånt på biblioteket 

1 kommentar:

  1. Denne har jeg også lest, og likte den godt, kjekt at du også gjorde det :)

    SvarSlett