onsdag 8. mai 2024

Birger Amundsen: Spillet om Svalbard Sakprosa 2024


 

Fra forlaget: I denne boken tas du med inn i spillet om Svalbard etter andre verdenskrig og fram til i dag. Du møter spioner og avhoppere, konsuler og KGB-agenter, ambassadører og gruvearbeidere. Boken avslører sovjetrussiske planer for å okkupere Svalbard ved bruk av sovjetiske gruvearbeidere under den kalde krigen. Etter fullskalainvasjonen av Ukraina har russerne igjen fått øynene opp for Svalbards strategiske betydning. Norge og Vestens sanksjoner har kneblet russisk aktivitet og forsuret forholdet mellom nordmenn og russere på øygruppa og har ført til provokasjoner fra russerne. Sterkt inntrykk gjør møtet med ukrainske Galina, som hoppet over bord fra et sovjetisk cruiseskip i en fjord på Svalbard i 1985 - og som forfatteren møter i det krigsherjede Ukraina. Ingen har bedre forutsetninger for å skrive denne boken enn forfatter Birger Amundsen, som har tilbrakt store deler av livet på Svalbard.

En spennende bok om et Svalbard jeg ikke kjente mye til. Her foregår et storpolitisk spill de færreste kjenner. Svalbardtraktaten er klar, Norge har full og uinnskrenket høyhetsrett over Spitsberggruppene. Svalbard skal aldri nyttes i krigsøyemed, men har aldri vært erklært nøytralt. Og det viser seg at Norge har lagre av våpen og utstyr plassert der. Russerne er opptatt av Svalbards strategiske betydning,særlig etter invasjonen i Ukraina, og forholdene mellom russere og nordmenn på Svalbard er ikke lengre så vennlige som de var. Og russiske myndigheter markerer nærvær og styrke med jevne mellomrom, ved å sende spesialsoldater til øya, markere den russiske marinens dag med en "armada" av båter, plassere russisk-ortodokst kors ved Isfjorden med mer. 

Forfatteren har gjennom flere års opphold på Svalbard blitt kjent med ulike mennesker som har gitt stoff til boka. Her er spioner, avhoppere, gruvearbeidere, ambassadører og KGB-agenter.  Han legger også inn en spesiell historie om en ukrainsk kvinne som hopper av fra båt på Svalbard og mirakuløst overlever, og som han møter igjen i krigsherjede Ukraina i dag. 

Det er umulig å gjengi alt som kommer fram i denne så absolutt interessante boka, men må innrømme at jeg ikke ble mindre skremt over verdenssituasjonen i dag. Naboene i øst er skremmende både i forhold til Svalbard og Finnmark. 

Vigmostad/Bjørke
2024
350 sider
Leseeksemplar fra forlaget

1 kommentar:

  1. Denne boka hadde jeg lånt på biblioteket, den begynte jeg på også måtte levere igjen i går, men jeg skal nok få lest den etter hvert :)

    SvarSlett