lørdag 22. oktober 2011

Jennifer Cody Epstein: Maleren fra Shanghai
 Denne boka lå lenge, med fornyelse fra biblioteket, før jeg las den. Har hørt lite om den, og var ikke sikker på om dette var noe.Det rare var at jeg ikke var klar over at dette var en sann historie, om den kinesiske kunstmaleren Pan Yuliang, før jeg leste epilogen! Men jeg slukte den på kort tid, og den fenget meg. En trist historie om 14 årige Yuliang, egentlig Xiuqing, som ble solgt til et bordell av sin onkel,som hadde opiumsgjeld. Onkelens positive side er at han var opptatt av poesi, noe hans niese hadde stor glede og nytte av. En ung embetsmann, som oppsøker bordellet, forelsker seg i Yuliang, ikke minst pga deres felles interesse for poesi. Hun oppdager sitt talent for tegning og maling, noe også andre gjør, og hun begynner på kunstskole i Shanghai. Det var ikke vanlig at kvinner drev med kunst, men med noe motstridende støtte fra sin velgjører reiser hun etter hvert til Europa der hun studerer i Paris og Roma. Yuliangs liv er preget av motgang, men også mye glede. Ikke minst glede over kunsten.Hun holder mest på med aktmaling, med de vestlige malere som inspiratorer, noe som  blir motarbeidet som usømmelig. 30 - 40 årenes Kina var uro og opprørstid, noe som også påvirket kunsten. 
Boka ble en fin opplevelse. Jeg liker godt beskrivelsen av atelierene, malingen, fargene og kunstnermiljøene. Disse kan jeg leve meg inn i. En interessant og god bok om en spennende og for meg ukjent kunstner. Her er ett av bildene hennes:

2 kommentarer:

  1. Den hørtes interessant ut! Spennende bilder også.

    SvarSlett
  2. Har nettopp "slukt" "Maleren fra Shanghei" og ble veldig nygjerrig på denne kunstneren med det eventyrlige livet som til nå har vært ukjent for meg! Neste gang jeg drar til Paris skal jeg på Pompidousenteret og prøve å finne bildene hennes!

    SvarSlett