lørdag 14. april 2012

Chimamanda Ngozi Adichie: Kvelningsfornemmelser

Jeg har tidligere lest En halv gul sol og Dyp rød hibiscus av denne forfatteren, og de var begge fantastisk flotte bøker. Så forventningene var store til novellesamlingen Kvelningsfornemmelser.

Chimamanda Ngozi Adichie skriver godt om det nigerianske samfunnet, og det er fint å få øynene opp for at virkeligheten for kvinnnen i Afrika er noe annet enn det vi stort sett blir presentert for i media. Dette på både godt og ondt.

Her møter vi kvinner med drømmer, og ofte drømmer de må kjempe for å oppnå. Vi møter kvinner som blir utnyttet, både fysisk og psykisk. Vi møter homofile, noe som enda er et tabubelagt emne i de fleste afrikanske land. Vi møter kvinner som går inn i arrangerte ekteskap. Noen må flytte til USA og må innordne seg en helt annen kultur, ofte mens mannen er i hjemlandet, med elskerinnen.
Men gleden og sjølironien er også tilstede, og ikke minst sterke familiebånd.

Novellene handler om hverdagen til mange nigerianere i det nye Afrika og innvandrende til USA. Vi møter  kvinner og menn fra ulike samfunnslag, både de som har universitetsutdannelse, men også de som har lavere status.  Adichie skriver om alvorlige tema med humor og snert. Du blir ikke nedstemt av å lese en så god bok, sjøl om det er mye urettferdighet og problemer her. Syns det er fint å få slike innblikk i nigeriansk kultur, skrevet av noen som har kunnskaper fra innsida og som også har sett verden utenfor. Forfatteren pendler mellom USA og Nigeria.


En bok jeg anbefaler på det varmeste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar