onsdag 30. mai 2012

Pat Conroy: Byen ved elvenDette er en bok om Charleston, byen ved elven, og en gruppe mennesker vi følger i en periode fra 1960 årene til 1980-tallet. Hovedpersonen, Leo King, er sønn av en kjærlig far og en mor som tidligere var nonne og som har stor fascination for James Joyces "Ulysses". Leos storebror begår selvmord i en alder av ti år, noe som fører til at Leo bryter sammen, og hele familien preges sterkt av dette i årene som kommer. Etter hvert kommer Leo seg og får venner, og det er denne vennegjengen vi følger i boka.
Charleston er en sørstatsby der rasisme og klassedeling hører hverdagen til, og dette preger vennene, som kommer fra ulike miljø i byen. Her finner vi gode, varige vennskap, men også skuffelser og svik.  Her er det kjærlighet, romantikk og hemmeligheter som må komme for dagen. Med andre ord alle ingredienser som skal til for å lage en moderne roman.


Conroy skriver lett og fengende, han er en frodig forfatter. Han beskriver luktene i byens hager og blomsterflod slik at du tror du kjenner dem, og du er der når sola går ned over elven.

Og boka er ikke minst en hyllest til Charleston, en by med sine positive og negative sider. Tydeligvis en by Conroy elsker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar