fredag 16. november 2012

Eldrid Johansen: Charliblogg

Denne gangen skriver jeg for bokbloggturneen. www.bokbloggturneen.no.
Dette er en ungdomsbok som nettopp er kommet fra CappelenDamm. Den handler om Charlotte, som sammen med sin mor flytter fra storbyen og til en øy, der mor har fått jobb som fysioterapuet. Charlotte ønsker ikke å flytte, da hun er opptatt med mange aktiviteter sammen med vennene sine, og kan ikke se for seg et tamt liv i utkantnorge.

Hun kommer til det nye miljøet med svært negativ holdning, og finner seg ikke til rette. Hun blir møtt med en kald skulder fra de andre i klassen, ledet av Josefine, datter til inspektør ved skolen. Men når hun får ideen om å opprette en blogg, under navnet Charli, føler hun seg bedre. Der får hun utøst alle sine frustrasjoner, kritiserer alt og alle på bygda. Og hun fantaserer om en annen hverdag, der hun blir godt mottatt av nye venner og blir kjæreste med den populære gutten i klassen. Dette framstilles i bloggen som sannheter.
Bloggen blir svært pouplær og hun har stor respons. Etter en stund skal det være audition på skolen, for et show med dans , noe hun har holdt på med før, og hun ønsker å være med. Charlotte blir forbauset over at det er profesjonelle aktører som leder det hele.

Etter hvert tar en av jentene som er med i mobbegjengen, Kari, kontakt for vennskap. Charlotte er glad for dette, og tar imot invitasjon hjem til Kari. Men bloggen har tatt overhånd, hun kritiserer og tar bilder av personer i lokalsamfunnet og henger de ut. Når hun er hjemme hos Kari tar hun bilder, blant annet av den kreftsyke moren hennes. Og hun tramper skikkelig i klaveret ved å lage blogginnlegg om fordeler ved å ha foreldre med kreft, ironiserende og stygt. En dag oppdager Kari Charliblogg, og hun hevner seg. Det blir til slutt et oppgjør der Charlotte, familiene, de andre i klassen og lærerne må forklare seg.

Denne boka tar for seg mange saker som berører ungdom i 13 - 15 årsalderen. Det å måtte flytte til et helt nytt miljø er vanskelig. Jenter i denne alderen er lite nådige, de rotter seg sammen og lar seg styre til mobbing. Charlotte føler at hun mister sin venninne i byen, og ingen vil ha noe med henne å gjøre. Bloggen blir en flukt ut av denne hverdagen. Men den tar overhånd, og hun mister kontroll. Media, denne gangen i form av en blogg, kan være et farlig redskap i ukyndige hender. Charlotte, som bare er 14 år, kjenner ikke de etiske retningslinjene som en blogger bør følge.

En annen sak som jeg ønsker å kommenter er at det er merkelig hvor lite byungdom, særlig i Oslo, vet om resten av landet. Charlottes uvitenhet om at alt utenfor hovedstaden er "bønder" og uttalelser som: "det er massevis av støgge folk her på øya. Andelen ugly folk er mye, mye høyere enn i byen. Alle jeg kjenner i byen er smellvakre i forhold", er nok ikke ukjent for mange byungdommer.
Charli er 14 år, sint, og uttaler seg deretter. Men skal vi bygge opp rundt disse holdningene?

Kanskje en viktig bok i forhold til mobbing, men da burde den i tilfelle være fulgt av samtaler om innholdet og Charlottes utidige angrep på andre. Skulle jeg gitt boka et terningkast, ville den havnet på  en treer.

3 kommentarer:

 1. Til tross for treer; Du fikk meg interessert. Jeg er inne i en skikkelig ungdomsroman-periode for tiden, og denne høres ut til å passe inn.

  SvarSlett
 2. Hei søte deg,
  jeg må bare takke for fine ord du har lagt igjen hos meg, jeg blir så glad!

  Ønsker deg en fortsatt nydelig helg, her er vi snart ferdig med fase 1 av renoveringen i heimen *hurra*

  Stor klem
  -Maia

  SvarSlett
 3. JA! At byfolk, kanskje særlig Oslo-folk, "dømmer" hvordan det er å bo på for eksempel landet...kjenner meg veldig igjen. Det er ikke bare "ku-shit" og "stank" og "bønder"....herregud! Det er så mye mer. Og dessuten - det KAN faktisk skje ting utenfor byen, også....hihi!

  Fin anmeldelse!!

  SvarSlett